#NOTICIA: Permís de residència, a la venda

Font: El economista

El secretari d’Estat i Comerç, Jaime García-Legaz, ha anunciat que el Govern espanyol estudia reformar la Llei d’Estrangeria per facilitar el permís de residència a la població immigrada mitjançant la compra d’un habitatge “a un preu raonable”, assegura el president del Govern espanyol.

Dir, que la Llei d’Estrangeria és un mecanisme de regulació i control de l’entrada i estada dels estrangers així com, els drets i llibertats que se’ls hi reconeix. No obstant, aquest nou decret que volen implementar de la Llei d’Estrangeria al territori espanyol deixa entre dit que afavoreix al col•lectiu immigrant ric i, a la vegada, desafavoreix al col•lectiu immigrant pobre. Establint la dicotomia “col•lectiu immigrant ric” i “col•lectiu immigrant pobre”, deixant de banda la funció de reconeixement dels drets i llibertats dels estrangers com a principi fonamental per facilitat la integració social, d’aquests, a la comunitat espanyola independentment del seu origen o situació econòmica. Aquest decret, sembla ser que passarà a ser una “evolució” cap a la segregació, un cop més, dins del propi col•lectiu immigrant eliminant la condició d’igualtat com a persona que prèviament intentava protegir la Llei d’Estrangeria.
Aquesta llei, ja, contemplava la capacitat de recollir, per part de l’Estat, uns beneficis produïts per les persones immigrades: Article 148.3.G “Extranjeros que hayan contribuido de forma notoria al progreso económico, científico o cultural de España”. És a dir, aquest fet es pot traduir en que la total desconeixença de la Llei d’Estrangeria fa caure en el parany, de pensar que la compra d’un habitatge, per part de l’immigrant, és la única i exclusiva inversió que l’Estat obté del col•lectiu minoritari i discriminat per raó d’origen i classe social. Malgrat, l’intent d’exposar aquesta problemàtica, els portaveus de l’Estat, com la millor situació per vendre la màxima quantitat d’habitatges, vuits degut al fort impacta socioeconòmic que viu el territori espanyol, no s’ha d’oblidar que aquest col•lectiu ja aporta unes obligacions, com a ciutadà del territori que és, que proporciona unes inversions econòmiques com ho fan les persones en situació de no immigració.
Per tant, aquesta llei adjudicarà una sèrie de drets i llibertats del col•lectiu estranger ric (d’origen xinès i rus amb una elevat poder adquisitiu) i del col•lectiu immigrant extracomunitari pobre (la resta de nacionalitats, la xinesa i la russa amb una situació vulnerable econòmicament). Aquesta dicotomia serà atorgada en relació al poder o no poder comprar l’habitatge en el preu estipulat, ja que “aquesta iniciativa està especialment enfocada al mercat rus i xinès”, segons explica el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy.
Font: Reseteados.com

El preu de l’habitatge és el mínim, estem parlant de 160.000 euros, per evitar, tal i com diu el secretari d’Estat i Comerç, que “es produeixi un allau de demandes i, a la vegada, que l’adquisició de l’habitatge no sigui una excusa per obtenir, només, el permís de residència”. Des del govern central s’afirma que “aquesta mesura s’ha anat introduint en països com: Portugal, Irlanda, Canadà, els Estats Units d’Amèrica, entre d’altres i, ha tingut una bona rebuda”.
Tanmateix, en situació de crisi econòmica, facilitarà una embranzida per tots aquells habitatges que es van construir en el boomimmobiliari, que ara estan vuits i els agents mobiliaris busquen compradors per mantenir-se dins el mercat interior, afirma el president del Govern espanyol.
Per una banda, una part minoritària del col•lectiu estranger d’origen rus i xinès, amb més potencial econòmic, han rebut la notícia amb els braços oberts ja que els hi permetrà passar d’una situació desregularitzada a regularitzada en un sol fet; vull comprar un habitatge i pagar els 160.000 euros, mínim, a cop de talonari. Ara bé, aquesta facilitat que en aquest col•lectiu els hi suposa, és gràcies al poder adquisitiu que mantenen i, que el govern espanyol ho reconeix. Malgrat això, no és tan fàcil obtenir aquest permís ja que, implícitament, amaga, a la lletra petita del contracte, una sèrie de requisits que ha de mantenir l’estranger com són: tenir una contractació mèdica aliena i prèvia, aquest permís de residència és temporal i, a la vegada, no inclou un permís laboral, entre d’altres. Per altra banda, el col•lectiu immigrant que viu a Espanya però no té aquest poder econòmic ho ha rebut més com una amenaça i un agreujament de la seva situació ja que, molts d’ells fa anys que treballen al territori espanyol i veuen que d’aquesta manera se’ls hi allarga el moment per obtenir el permís de residència. Un part de persones que treballen al territori espanyol però se’ls hi ha concedit el permís de residència han hipotecat molt més per intentar aconseguir aquest procés administratiu.
El Secretari d’Estat i Comerç i el Govern espanyol no ha tingut el recolzament de moltes entitats i associacions d’immigrants amb el nou decret i, que han criticat aquesta reforma qualificant-la de “discriminatòria” cap el col•lectiu immigrant i, a la vegada, com a “doble discriminatòria” ja que no només determina la regulació d’aquest col•lectiu el mercat laboral sinó que, tanmateix, el mercat immobiliari fa la mateixa funció, com és el cas de SOS Racisme que enfoca aquest fet com una nova via de discriminació i segregació cap al col•lectiu immigrant des de l’òptica del mercat immobiliari.
 
En aquests moments, si aquest decret s’elabora i s’aprova l’Estat espanyol està iniciant una segregació en el col•lectiu immigrant en funció de la seva capacitat econòmica, com a atorgament dels drets i dels deures com a ciutadà espanyol, un cop ha comprat un habitatge. Per tant, es pot deduir que l’estat espanyol només vol ciutadans espanyols rics.
Per l’altra cara de la moneda, els agents immobiliaris i diferents cambres de comerç han respost immediatament al decret amb un “totalment d’acord” ja que els hi suposarà mantenir-se en el mercat immobiliari interior i, com a conseqüència, reduir l’estoc. Així intentant recuperar els beneficis que mesos enrere tenien, recordant que els pisos no es vendran als preus desorbitats d’abans, tal i com explica el president del Govern espanyol, perquè la situació econòmica és diferent.
Els partits polítics no han trigat en exposar el seu posicionament envers la iniciativa presa des del Govern central. El PSOE defensa l’argument de que el PP vol “mercantilitzar” el permís de residència i ataca amb fer propostes per aturar els desnonaments.
No massa lluny, CIU rebutja la proposta ja que afirma que no servirà de res. També diu que si el govern central pensa que reduir l’estoc és la principal raó de la iniciativa, que no es preocupin perquè ja hi haurà gent que seguirà estan disposada a comprar habitatges com a inversió.
En canvi, ICV-EUiA engloba que la política d’immigració del PP és tota ella “depravada” i, contraataca fent publicitat de que un dels punts, dins el seu programa electoral, és el “dret a decidir” per a tot. Ja que segons el representant del partit, el dret a vot de les eleccions passades, del 25 de novembre, va ocupar el segon lloc perquè el primer va ser; el model d’Estat Català .
 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

Noticia publico
PlaEndreça_CAT
Noticia la directa