#REFLEXIÓ: Si pots votar, no votis racisme

Finalitza una campanya electoral que plantejava una oportunitat per exposar i debatre sobre el model de país. Però el discurs polític ha oblidat un part important de la població de Catalunya, el 15% que a més a més no podrà participar diumenge perquè no té dret a vot. Una situació agreujada pels discursos racistes i xenòfobs que utilitzen alguns partits. Aquesta vegada, però, ha estat testimonial. 
En unes hores finalitzarà la campanya per a les eleccions del 27 de setembre del 2015. Independentment que s’accepti o es negui el caràcter plebiscitari d’aquestes, és una convocatòria extraordinària que ha plantejat debats que van més enllà d’una convocatòria d’eleccions autonòmiques normal.

Des de SOS Racisme Catalunya hem seguit amb entusiasme aquesta campanya, sobretot perquè el significat peculiar d’aquesta ocasió auguraba debats en relació al model de país: quines fronteres es volen, el posicionament davant els moviments migratoris, la relació amb la Unió Europea o les lleis racistes que discriminen a una part de la població, per exemple. En aquest sentit hem de dir que ha mancat temps destinat a parlar sobre aquests temes, que entenem que són fonamentals a l’hora de construir un país just, que respecta les llibertats i garanteix els drets de totes les persones que hi viuen.
Com sempre, i des del 2008, hem fet la nostra campanya Mistos Electorals, que consisteix en fer seguiment i anàlisi de la campanya electoral amb la finalitat de denunciar i contra-argumentar les candidatures polítiques que des del racisme fan propostes discriminatòries i utilitzen el discurs de l’odi per aconseguir vots, menystenint les nefastes conseqüències per la convivència.
Tal i com preveiem, i a diferència d’altres ocasions, no hem tingut massa feina d’apagar focs racistes, doncs pràcticament no hi hagut mistos per part de les diferents candidatures. En aquest sentit, volem destacar la responsabilitat dels diferents partits polítics que no han fet servir el discurs de l’odi ni han fet propostes racistes per aconseguir vots, fent joc brut i creant fractura social. Esperem també, que això respongui a un convenciment ètic i no pas a una estratègia electoral que calcula que en aquesta ocasió no és un tema que doni vots.
Però no tot són bones notícies en aquesta campanya pel que fa a Mistos Electorals. Doncs el Partit Popular de Catalunya no ha decepcionat, i complint amb el que alertàvem des dels moviments antiracistes, no s’ha pogut estar i almenys en un parell d’ocasions ha mostrat la seva cara més racista.
A Mataró va reconèixer que «el seu partit ‘aposta de manera clara’ per prioritzar ‘la immigració llatina i hispana per sobre de la d’altres països». Difonent un missatge carregat d’islamofòbia i promovent el xoc de cultures. Pocs dies després, al barri de Ca n’Anglada de Terrassa ha parlat de nou de la possibilitat «de restringir prestacions socials als immigrants que no portin a Catalunya entre 3 i 5 anys».
A part de lamentable, és perillós que des d’un partit polític es parli de prioritzar uns orígens nacionals per sobre d’altres. Les persones som persones, vinguem d’on vinguem tenim els mateixos drets i hem de ser igualment respectades. I pel que fa a llençar la por i l’amenaça en relació a les prestacions, no només és mesquí, sinó que crea fractura social, alimentant la rumorologia xenòfoba, i empeny a la població a una lluita per l’accés a uns drets qua haurien d’estat totalment garantits en un estat de dret.
Demà passat és dia de jornada electoral, uns comicis que com dèiem abans tenen un caràcter especial. És un símptoma d’un sistema democràtic més que deficient, que el debat hagi estat mancat de referències a la població d’origen estranger que tot i formar part del nostre país, té privats drets com els de la participació política. No podem acceptar un sistema democràtic en el qual el 15% de la població no tingui dret a vot, perquè no compleix els principis de la democràcia. Serà per aquest motiu que les persones migrades han desaparegut del discurs en campanya.
De cara a escollir papereta, des de SOS Racisme Catalunya no tenim preferències ni un posicionament polític, únicament volem fer una recomanació: NO VOTIS RACISME!
I a partir del dia 28 tocarà seguir lluitant perquè el projecte de Catalunya inclogui a totes les persones, sigui quina sigui la seva condició, origen o manera de viure, i les haurà de dotar de plens drets, si no, no valdrà la pena.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

CartelEventoCrowdSOS
Entradas_MEDIDASWEB
photo_2024-04-24_13-32-18