SOS Racisme denuncia la vinculació entre immigració i delinqüència feta per part del Ministerio de Interior

Darrerament estem assistint a una campanya de criminalització de les persones sense papers des dels diferents nivells de l’administració pública, així com a la propagació del discurs dur que vincula la immigració als problemes de la nostra societat, com pot ser la delinqüència.
Aquesta campanya s’està duent a terme en un context de crisi econòmica en el que és molt fàcil fomentar la xenofòbia a partir de canalitzar el descontent i la preocupació social en la culpabilització de les persones immigrades. I enmig del procés de reforma d’una Llei d’estrangeria que avança en retallar drets de les persones immigrades.
Davant d’això, des de SOS Racisme volem denunciar que:

  • El problema de la delinqüència és independent al fet migratori. No s’ha de buscar les causes en l’origen nacional de les persones sinó en aspectes socials i de marginalitat en el cas dels petits robatoris i de la corrupció en el cas de la gran delinqüència.
  • Afirmacions com les fetes pels responsables de l’Ajuntament de Barcelona i de la Conselleria d’Interior de la Generalitat demanant més implicació policial per fer més expulsions, només retroalimenta aquesta vinculació. En aquest mateix nivell, la exhibició de dades per part del Ministerio de Interior només parlant dels delinqüents immigrants en situació irregular, són una altra forma de continuar la campanya de criminalització i consolidar encara més el binomi immigració-delinqüència.
  • Tot delicte ha de ser castigat en funció de la magnitud d’aquest i no en funció de l’origen de la persona. Un robatori, un homicidi, un segrest és igual de greu i afecta igual a la víctima ho faci un delinqüent estranger o espanyol. Commutar penes de presó per expulsions i/o sumar a la pena l’expulsió de la persona que ha delinquit, són clares mostres d’un sistema jurídic que no és igual per tothom.
  • Fent ús d’aquest discurs alarmista i xenòfob, el Partit Popular durant el seu mandat va modificar l’article 89 del Codi Penal. En la mateixa línia, l’any passat el Ministerio de Interior va crear la brigada d’expulsions de delinqüents estrangers (EBEX) i ara fa aquests anuncis, donant-li tota la difusió i sense la més mínima pedagogia. Mateix discurs i mateix tipus d’iniciatives en governs diferents. On està el canvi?

En definitiva denunciem que aquest missatge de “mà dura amb la immigració” que recorda els episodis més grisos del govern popular, fomenta la xenofòbia amb una perversa estratègia que no resol els autèntics problemes del conjunt de la societat, i que en suma de nous com la fractura social. Des de SOS Racisme estem d’acord en exigir una actuació coordinada d’institucions, policia i de la justícia per eradicar la delinqüència però sense caure en la demagògia, ni alarmismes i molt menys en la xenofòbia.
6 de novembre del 2009
SOS Racisme-Catalunya

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa
ArticleJosep_Vinicius (1)