#COMUNICAT: Protegir la infància migrant és responsabilitat de totes

Des de SOS Racisme Catalunya condemnem l’atac racista que va tenir lloc el passat dimarts en un centre de tutela d’infants i joves estrangers de Canet de Mar, on un home armat amb un matxet va accedir al centre amb la intenció d’agredir els menors que hi resideixen.

No ens equivoquem; no és un acte fortuït ni un fet aïllat: és la conseqüència d’una campanya sistemàtica de criminalització dels categoritzats com a MNA/MENA. Des de SOS Racisme volem recordar als poders públics que aquests infants, un cop han passat la frontera, són RESPONSABILITAT DE LES NOSTRES INSTITUCIONS. Però la realitat és que els estem fallant. Un cop posen els peus en territori espanyol entren en una espiral de violències institucionals i socials completament invisibilitzades.

Fa temps que des de col·lectius antiracistes critiquem la violència constant a què infants i joves migrants es veuen sotmesos per una administració que no els tracta com a menors (amb tot el que implica a nivell legal), sinó com a qualsevol adult a qui se li aplica la lògica securitària del control migratori. És a dir, a cop de llei d’estrangeria i de codi penal, de CIE i detencions policials.

Com si això no fos suficient, aquests nois i noies han de patir l’estigmatització social que deriva de la constant criminalització mediàtica i social que els assenyala com un problema de seguretat i de convivència. Discursos controlats per aquells interessos partidistes i electoralistes que busquen perpetuar la imatge de l’immigrant com una amenaça.

Des de SOS Racisme Catalunya afirmem que la persona que ha empunyat el matxet no és la única responsable:
1. Assenyalem els poders públics:
    • per la seva manca de previsió i per deixar que el drama de la desprotecció d’infants hagi arribat al punt actual;
    • per no destinar recursos suficients a polítiques socials i a accions comunitàries que afavoreixin la protecció de la infància migrant;
    • per haver decidit plantejar la qüestió dels menors no acompanyats des de l’òptica de la seguretat pública enlloc de treballar-la des de l’òptica de la cohesió social i del respecte als drets humans més bàsics;
    • per contribuir a la criminalització de la infància migrant fent ús de la persecució policial en forma d’identificacions i batudes racistes.

2. Assenyalem les empreses mediàtiques, que instrumentalitzen els discursos criminalitzadors, discriminatoris i racistes amb finalitats lucratives, contribueixen a reforçar el discurs oficial i accentuen les violències que pateixen aquestes persones.
3. Assenyalem aquells partits i polítics que amb els seus discursos discriminatoris, irresponsables, hipòcrites i electoralistes, contribueixen a generar aquest clima d’hostilitat envers les persones infants i adolescents que migren soles.

Què ha de passar perquè les administracions públiques reaccionin? Quin és el límit de violències que han de suportar aquests infants perquè comencem a posar els seus drets al centre?
Consell de SOS Racisme

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa