14 d'abril, 75è aniversari Proclamació de la II República

El proper 14 d’abril, en motiu del 75è aniversari de la proclamació de la II República, l’Amical de la República convoca la ciutadania a fer un homenatge a Francesc Macià.
L’Amical de la República és una plataforma a la qual pertanyen una trentena d’entitats catalanes, creada per celebrar el 75è aniversari de la II República. L’homenatge serà tot el matí al monument a qui va ser primer president de la Generalitat en temps de la República a la Plaça Catalunya i consistirà en una ofrena floral d’entitats i partits catalans així com d’aquells ciutadans i ciutadanes que ho desitgin. A les 12:00 es farà una lectura del manifest de l’Amical de la República i diversos parlarments, s’emetrà el discurs de Francesc Macià proclamant la república i s’hissaran una bandera republicana i una senyera.

Manifest Amical de la República

Celebrem enguany el 75è aniversari d’una de les dates més importants de la nostra història contemporània: La proclamació de la IIª República, que va suposar la lliure determinació dels homes i les dones amb la creació d’un nou règim amb tots els ingredients perquè fos definitiu: garantia d’un esdevenir de llibertat i convivència democràtica.
Deixàrem enrere segles d’autoritarisme i foscor. Reeixia el llarg treball de les classes populars per la llibertat: una lluita gloriosa i tràgica d’organització del moviment obrer en sindicats, partits, ateneus, cooperatives i escoles per assolir l’accés de tothom a la cultura i a la democràcia. Fins aleshores, les lluites dels treballadors eren aixafades per les dictadures de torn i morien els nostres joves en absurdes guerres colonialistes en profit de la saga militar, trastocada per l’ambició i beneïda per l’Església Catòlica, incrustada la seva jerarquia en l’administració i direcció de l’estat.
El nostre desenvolupament polític, econòmic i social anava cinquanta anys per darrere de les nacions de més enllà dels Pirineus quan el 14 d’abril de 1931 férem un gran pas de gegant. El poble fou el determinant que obriria les portes a la llum. El que s’havia de fer es féu, ens desempallegàrem de rèmores i atavismes i s’aprovà una Constitució que ens havia de situar al nivell de les democràcies més avançades del món. La IIª República representa per al nostre país el salt cap a la modernitat que s’havia volgut impedir durant molts anys.
La IIª República seria laica per garantir la llibertat de consciència; i per això es separava la religió de l’estat i es crearien escoles públiques. Seria igualitària per evitar el sotmetiment de cap persona; i per això les dones també votaren i s’aprovà la Llei del Divorci. Seria justa, protegiria els treballadors, i per això es féu la Reforma Agrària i es regulà la Setmana Laboral. Seria una aliança fraternal entre pobles, i per això s’aprovaren Estatuts d’Autonomia. Aquestes no foren totes les mesures, però sí les primeres i més importants que es prengueren. N’havien de seguir moltes altres.
Ja coneixem la història: ens varen impedir que aquell avenç emancipador continués. Un cop d’estat fallit i, com a conseqüència, prop de tres anys de guerra contra el feixisme de dins i de fora i gairebé quaranta anys de dictadura, reduïren a zero tot el que havíem aconseguit. Fins al punt que després de prop de trenta anys de democràcia ininterrompuda encara no hem assolit els nivells aconseguits fa 75 i hi ha un profund desconeixement del període republicà.
Ens cal recordar i celebrar, tot i afegint-hi pedagogia, aquella que fou la IIª República amb el ple convenciment que allò que el poble aconseguí es pot tornar a tenir enriquit i millorat, tan bon punt ens ho proposem. Celebrem, doncs, aquells dies i homenatgem les persones que van fer-ho possible.
L’Amical de la República es constitueix per esdevenir un espai ampli i plural de celebració civil, pedagogia de la història i homenatge a la dignitat i valors republicans i fa una crida a la ciutadania i al teixit associatiu perquè es sumin en aquesta iniciativa.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

PresentacióInforme2023
fotonoticiacat
Oferta Laboral - Web (2)