#REFLEXIÓ: #20D, continuem tenint una democràcia excloent

Avui, #18D, és un dia especial. Per una banda, es celebra el Dia Internacional de les persones Migrades, una data especial per totes les persones que han deixat el seu lloc d’origen, sigui pel motiu que sigui. I per altra banda, és el darrer dia de campanya abans de les eleccions generals del #20D, una convocatòria a la que no podrem participar totes les persones que vivim a l’estat.
Festa de la democràcia amb accés restringit
Aquest diumenge #20D la ciutadania està convocada a participar a les eleccions per escollir qui ens representarà al Govern i al Senat. Una qüestió gens banal. Tot i així, no totes les persones que viuen a l’estat podran donar la seva opinió en forma de papereta. Les persones estrangeres no podran participar. Ni amb permís de residència ni sens. Ni comunitàries ni extra-comunitàries.
Això suposa que l’11,3% de persones major d’edat que viuen a l’estat espanyol, no podrà votar diumenge. A Catalunya puja fins el 13,55%. En aquest punt cal plantejar-se: una democràcia restringida al Document Nacional de Identitat, és una democràcia real? Un sistema que exclou entre l’11 i el 13,5% de la seva població, es pot dir “democràtic”?
Aquestes són les dades recollides de l’Institut Nacional d’Estadística:

  • Majors de 18 anys residents a l’Estat espanyol: 38.300.427 persones
  • Amb dret a vot (majors de 18 anys amb nacionalitat espanyola): 34.414.302 persones.
  • Majors de 18 anys sense dret a vot: 3.886.125 persones / 11,3% del total de persones majors de 18 anys residents a l’Estat espanyol.
  • Persones majors de 18 anys residents a Catalunya: 6.252.495 persones.
  • Residents a Catalunya amb dret a vot (nacionalitat espanyola): 5.404.998 persones
  • Residents a Catalunya sense dret a vot: 847.497 persones / 13,55% del total de persones majors de 18 anys residents a Catalunya.

Qui no vota, no apareix als programes electorals
Tenint això en compte, es pot entendre perquè els partits polítics no tenen en compte la població migrada en els seus programes, els seus mítings ni a les seves propostes. No les tenen en compte, exceptuant les ocasions que les utilitzent per atacar-les, acusar-les de les diferents crisis econòmiques, socials o de seguretat i encenent focs de racisme. El que des de SOS Racisme anomenem “mistos electorals“. Acusacions falses basades en prejudicis de les que les persones afectades no es poden defensar amb el seu vot.


 
Des de SOS Racisme defensem l’ampliació del dret a vot, vinculant-lo a la residència i no a la nacionalitat. Un dret que fa més de 20 anys que reivindiquem: votar allà on es viu.
Cada cop som més les persones que aixequem la nostra veu per reivindicar els drets polítics per les persones migrades, considerant que seria un pas molt important per assolir la igualtat de drets i d’oportunitats i posar fre als discursos racistes i xenòfobs per part dels partits polítics.
 
 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SensisosOCtubreweb
Noticia publico
PlaEndreça_CAT