Nou retrocés en els drets socials: la fi de la universalització de la salut

Nou retrocés en els drets socials: la fi de la universalització de la salut

Des de SOS Racisme Catalunya ens oposem completament a la decisió presa pel govern estatal de negar el dret a la sanitat universal a una part de la ciutadania, un greu retrocés com estat de dret i una vulneració dels drets humans. Un fet que per tant ens afecta a tots i a totes i que suposa la fi de la universalització de la salut.

Ahir, 24 d’abril de 2012, el govern central publicava el Real Decret 16/2012 al BOE en el que eliminava el dret a l’atenció sanitària de les persones en situació administrativa irregular, deixant de vincular el padró a l’atenció sanitària.

Aquest Decret no només significa una vulneració a un dret fonamental com és la salut i un retrocés en el model de societat, sinó que també es contradiu amb la Constitució Espanyola, l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’estrangeria. Documents que en el seu formulat garanteixen el dret a la salut de tots els ciutadans i ciutadanes; en concret la llei d’estrangeria especifica que en el cas de les persones estrangeres l’accés a la sanitat es fa a partir del padró.

Més enllà de la manca de legalitat jurídica d’aquest Decret, que es contradiu amb la lleis que tenen un rang superior, volem DENUNCIAR la vulneració de drets humans i la injustícia social que significa.

Denunciem:

  • El retrocés en la conquesta de drets socials com a societat que significa perdre la salut com a dret universal.
  • La justificació en la crisi econòmica per canviar el model de sanitat, que passa de ser pública, universal i gratuïta per a tota la ciutadania i es converteix en una sanitat vinculada a estar assegurat/da o ser usuari/a de la beneficència.
  • Una restricció, que un cop més, comença i s’acarnissa amb les persones estrangeres, consolidant així un discurs racista i xenòfob que continua culpant a una part de la població del context de crisis econòmica.

Demanem:

  • Un posicionament contundent per part dels partits de l’oposició, les organitzacions socials i altres institucions per aturar la política restrictiva que, en diferents àmbits, està tirant endavant el govern de Rajoy.
  • Un posicionament per part de la Generalitat de Catalunya en front aquest Decret, tenint en compte que el Govern català té competències en salut que són de rang superior a un decret del govern.
  • Una resposta ciutadana activa en contra dels retrocessos que estem patint en diferents àmbits. Com a ciutadans i ciutadanes no podem permetre que comencin a retallar els drets d’uns pensant que no ens afecta, doncs es tracta del model de societat.

Barcelona, 25 abril de 2012

SOS Racisme Catalunya

 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SegondaRondaCrowd
Entrevista rtve plau cafe idees
¿Cómo funciona el racismo?