#NOTÍCIA: L’Ajuntament de Barcelona demanarà el tancament definitiu del CIE

Amb el suport de Bcn Comú, ERC, PSC, la CUP i CdC, les entitats han aconseguit sumar els dos terços del ple necessaris per aprovar una Declaració Institucional

El proper divendres 27 de novembre s’aprovarà al Ple de l’Ajuntament de Barcelona una Declaració Institucional demanant que no es reobri el CIE de la Zona Franca. El document inclou en total 6 acords que giren al voltant d’un nou paradigma en les polítiques de migració, que es respectin els drets de les persones migrades.

Aquesta declaració institucional beu de la declaració aprovada el passat mes de juliol al Parlament de Catalunya, que va aconseguir el suport de tots els grups parlamentaris, excepte el PP i l’abstenció de Cs. I que recull l’esperit de les reclamacions que entitats i moviments socials fa anys que exerceixen.

La darrera mobilització ciutadana reclamant el tancament del CIE es va celebrar el passat 20 de juny, precisament per promoure l’aprovació de la declaració del Parlament de Catalunya. Va ser la més multitudinària de la història de la lluita fins el moment, reunint gairebé dos mil persones davant del CIE de Barcelona. En aquesta nova etapa de pressió institucional, les entitats socials ja han posat al calendari una nova convocatòria de mobilització, el 30 de gener, poc abans de la data prevista de reobertura del centre.

Altres municipis de l’Estat espanyol tenen previst aprovar mocions similars demanant el tancament dels Centres d’Internament per petició d’entitats i moviments socials; d’altres, com València, ja s’han aprovat. Aquesta xarxa estatal de ciutadans i ciutadanes contra els CIE té l’objectiu de pressionar al Govern estatal a realitzar un canvi de política migratòria. I de cara les properes eleccions estatals, demanar que els partits polítics es posicionin i es comprometin amb la lluita contra els CIE.

La proposta presentada per la plataforma Tancarem el CIE als grups municipals, i que es durà a votació al ple el proper divendres 27 es centra en 3 eixos principals:

  • Un compromís marc de l’Ajuntament en treballar per l’eradicació del racisme i garantir la igualtat de drets i oportunitats.

  • Emprendre mesures municipals per garantir que cap persona és identificada i detinguda per motius racials a la ciutat, tant per part de la policia com per cossos de seguretat privada.

  • Instar al Govern de l’Estat espanyol que no es reobri el CIE de Barcelona i que cessin altres accions vulneradores de drets incloses a les polítiques migratòries, com les deportacions des de comissaria en 72 hores (anomenades deportacions exprés), la sedació i la immobilització durant les deportacions i les expulsions en vols col·lectius.

A la roda de premsa de presentació de la iniciativa municipal, les entitats que representen la plataforma «Tancarem el CIE» han manifestat la importància d’aquesta en la lluita per la defensa dels drets humans.

Tots els grups municipals han coincidit en agrair l’esforç de les entitats en facilitar el consens de la majoria del ple de l’Ajuntament. Jaume Asens, tinent d’alcalde de Drets de ciutadania, Participació i Transparència i també en representació de Bcn Comú, ha manifestat que el tancament definitiu del CIE és una qüestió de justícia i decència i que hauran de treballar conjuntament les dues principals institucions de Catalunya, el Parlament i l’Ajuntament de Barcelona, per fer-ho possible. Jordi Martí, en representació de Convergència de Catalunya, ha declarat «el model dels Centres d’Internament no és el nostre i no han de tenir cabuda en un futur Estat català». Montserrat Benedí, regidora per ERC, ha assegurat la seva complicitat amb les entitats socials en la defensa dels drets humans a les institucions de tots nivells. Carmen Andrés, de PSC, ha mostrat el seu rebuig a les polítiques migratòries que vulneren els drets de les persones. I María José Lecha, de les CUP Barcelona, ha destacat que el CIE és el paradigma del racisme institucional i la necessitat de visibilitzar i lluitar contra aquest racisme en totes les seves manifestacions.

Les entitats que formen la representen la plataforma Tancarem el CIE han anunciat mobilitzacions pels propers mesos abans de la possible re-obertura del centre, i especialment una convocatòria de concentració el 30 de gener del 2016, que vol sumar el suport d’una part important de la ciutadania civil.

Imatges de l’acte al Flickr de Tancarem el CIE

Vídeo de la roda de premsa al Canal Youtube de l’Ajuntament de Barcelona

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

PresentacióInforme2023
fotonoticiacat
Oferta Laboral - Web (2)