Aturem el discurs racista per la convivència

Davant els fets viscuts a Salt els darrers dies, des de SOS Racisme-Catalunya volem alertar del perill social que representa canalitzar el descontent social per problemes estructurals d’un municipi cap a manifestacions racistes i el discurs de criminalització de la població immigrada. Des de SOS Racisme-Catalunya rebutgem l’actitud del grup de persones del municipi que utilitza els seus veïns i veïnes immigrades com a boc expiatori.

  • Rebutgem i condemnem els discursos que culpabilitzen a la població immigrada dels problemes transversals de la societat. Manifestem la nostra preocupació per com una protesta ciutadana per un problema comú, com és l’augment de la delinqüència o la inseguretat, es gira cap a un sector de la població concret. En comptes de sumar a tots els veïns i veïnes a la protesta, se’ls separa i culpabilitza. Utilitzant la població immigrada com a boc expiatori de tots els problemes socials, des de la delinqüència a la crisi econòmica.
  • Denunciem que aquesta percepció no és gratuïta, doncs des de fa temps des d’alguns sectors públics i polítics, líders d’opinió, s’està vinculant delinqüència i immigració, davant aquest discurs xenòfob la resposta ha estat sempre molt feble quan no inexistent, el que crea greus conseqüències a la convivència i cohesió social agreujada en moments de cisis econòmica.
  • Fem una crida per la cohesió i no fomentar més la fractura social. Cal evitar l’enfrontament entre el veïnat quan s’hauria de formar com un únic gran bloc que defensi els drets de tothom i lluiti contra els problemes que els afecten conjuntament. Alertem sobre el perill d’instigar el malestar veïnal potenciant el racisme i la xenofòbia. En cas que hi hagi cap interès partidista per fomentar aquests enfrontaments, això seria d’una gran irresponsabilitat social.
  • En aquest sentit animem a la resta de la població de Salt, entitats i institucions, a treballar en aquesta línia i donar una resposta contundent contra qualsevol manifestació de racisme.
  • Demanem es posi des de les administracions pertinents solucions als problemes existents invertint en aquells àmbits que cal reforçar per l’augment de la població i per la precarietat que comporta la crisi econòmica. La manca de inversió suficient els darrers anys fa que ara amb la crisi la situació i les mancances s’agreugin. I recolzem un cop més la sol•licitud d’incrementar els recursos dels municipis i la necessitat d’enfortir l’Estat de Benestar.

Cal tallar qualsevol conflicte racista per tal de vetllar per la convivència. Per això cal donar una resposta contundent contra qualsevol manifestació xenòfoba i violència que atempti contra la dignitat de les persones immigrades amb les eines que ja té una democràcia i Estat de dret. Negar l’existència de racisme o de xenofòbia no fa cap bé per la convivència i molt menys ser permissius amb aquestes conductes. Donem suport al discurs de l’alcaldia desvinculant immigració i delinqüència així com a l’actuació realitzada al ple i instem a la resta de forces polítiques del consistori a posicionar-se a favor de la convivència i aïllar als que fan ús de la xenofòbia.
És urgent el treball conjunt per evitar l’aflorament de conflictes racistes i per continuar construint una societat cohesionada tot solucionant els problemes reals que afecten a TOTA la població catalana.
Barcelona, 26 de febrer del 2010
SOS Racisme-Catalunya

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

CartelEventoCrowdSOS
Entradas_MEDIDASWEB
photo_2024-04-24_13-32-18