Infància migrant

Fa més de 20 anys que té lloc la migració de nens, nenes i joves, principalment des de països del Magreb i de l’Àfrica occidental, a Catalunya. Tanmateix, la manca de priorització i inversió en polítiques públiques amb perspectiva antiracista han fet que el sistema de protecció a la infància migrant sigui una assignatura pendent.

S’està sobrexposant els joves migrants sols als mitjans de comunicació, a través d’un relat deshumanitzador i criminalitzador entorn a l’estereotip de l’anomenat “col·lectiu MENA”, a qui es construeix com a problema social. En conseqüència, les institucions no adopten una lògica de protecció, sinó una lògica penal. En comptes d’acollir i cuidar es persegueixen menors infractors. L’estat es bolca per fer efectiva aquesta persecució, amb tota la maquinària racista de la llei d’estrangeria, la llei mordassa i el codi penal al seu servei. Tot sovint, organismes públics com la Fiscalia de Menors i la DGAIA fan prevaldre la sospita, la criminalització, el càstig i la discriminació en l’accés als drets per damunt de la cura.

L’objectiu de SOS Racisme davant aquesta realitat racista és triple:

  1. Desarticular el discurs d’odi mediàtic i generar una narrativa alternativa als mitjans que visibilitzi i assenyali les diferents peces del sistema que oprimeixen la infància migrant.
  2. Incidir políticament per tal d’eradicar les pràctiques racistes que tenen lloc dins de la Fiscalia de Menors, la DGAIA o el mateix sistema educatiu, entre d’altres.
  3. Denunciar judicialment per la via que correspongui tota vulneració de drets a la infància migrant que se’ns notifiqui a través del Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD).

D'infància en perill a infància perillosa

“D’infància en perill a infància perillosa” és un projecte periodístic que ha estat possible gràcies a una de les beques DevReporter que atorga LaFede.cat. El projecte cerca desconstruir l’imaginari visual i narratiu racista que acompanya el relat dels “menors no acompanyats” als mitjans de comunicació, per a construir una altra narrativa mediàtica, política i social. A través d’un treball amb profunditat, basat en entrevistes als agents i responsables del sistema migratori i de protecció de la infància i l’adolescència (la policia, el cos judicial, l’advocacia, la classe política, el funcionariat i treballadors i treballadores del sistema de protecció), s’aprofundeix en les causes polítiques i socials que dibuixen el (des)ordre actual de l’entramat polític, administratiu-institucional i social que envolta la vida de la infància i l’adolescència migrant. La seva voluntat és la de revelar el racisme institucional que travessa els itineraris dels nois que migren sols.

SINOPSI: El 2019, almenys mitja dotzena d’adolescents estrangers han mort a Espanya. Molts d’ells han estat agredits als centres on estan institucionalitzats. Desembarquen en un sistema polític, administratiu i social que es defineix com d’acollida, però que respon a una lògica migratòria que desemboca en la desprotecció i el maltractament de la infància i l’adolescència. Aquest és el retrat d’un entramat institucional que abandona els drets de la infància als interessos de la seva política de govern.

Notícies Relacionades

Narratives entorn de la infància i joventut migrant | 15ª Polifacètica Antiracista

Les patrulles veïnals són conseqüència del sistema opressor contra la infància migrant

D’infància en perill a infància perillosa: Presentació del treball periodístic

Materials

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Històric de campanyes

IMG-20190512-WA0025
ARTICULOS Ciuda de la Justicia Z1008431
Desnonament Casa África