Delictes i discurs d’odi racista

El racisme segueix sent la primera causa de delictes d’odi, tant a Catalunya com a l’estat. Tot i que en els últims anys el nombre de delictes racistes denunciats s’ha incrementat, encara avui entre el 80% i el 90% romanen invisibles. Així mateix, en l’àmbit institucional (polític, policial, judicial, etc.) hi ha una manca de capacitat i voluntat per identificar les causes estructurals i les motivacions racistes que estan a la base de moltes d’aquestes pràctiques delictives. De la mateixa manera, les institucions segueixen sent responsables de l’incompliment dels drets de les «víctimes» de racisme –que sovint acaben revictimitzant– i de la manca de mecanismes eficaços de reparació del dany.

D’altra banda la propagació i «normalització» creixent del discurs racista –en la política, mitjans de comunicació, xarxes socials, etc.- és un indicador de com el racisme és un element clau de subordinació i discriminació, present a tots els àmbits de la societat. L’odi racista no és casual ni ocasional: és institucional, estructural i sistemàtic. I en aquest sentit, el discurs racista i les pràctiques i polítiques institucionals van de la mà, es retroalimenten, sent el primer al mateix temps causa i conseqüència de les segones.

Davant d’aquesta realitat, els objectius de SOS Racisme són:

  1. Oferir acompanyament especialitzat a qui pateixi odi racista mitjançant el SAiD
  2. Identificar noves accions per la reparació del dany de les víctimes de racisme, i incidir amb l’administració pel reconeixement efectiu dels seus drets.
  3. Generar i difondre narratives transformadores i alternatives al discurs d’odi.

Notícies Relacionades

Estem reparant el dany? Justícia i pràctiques restauratives en l’abordatge de casos d’odi i discriminació.

7 idees clau sobre discurs d’odi racista

Discurs d’incitació a l’odi: Anàlisi des dels drets humans i pautes interpretatives

Com actuem davant del discurs d’odi?

Materials

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Històric de campanyes

IMG-20190512-WA0025
Desnonament Casa África
Z1002869