#NOTÍCIA: Comencem a recollir “mistos” de campanya electoral

Avui, primer dia de campanya electoral, des de SOS Racisme denunciem les greus conseqüències socials que tenen els discursos racistes i les propostes polítiques discriminatòries.
Alertem del perill que incrementin els discursos islamòfobs arrel de la convulsa situació internacional.
Apel·lem a la responsabilitat social de les candidatures i les seves representants per no «encendre focs racistes».

Com entitat de defensa dels drets humans, des de SOS Racisme Catalunya tenim la responsabilitat d’estar alerta, denunciar i contra-argumentar les candidatures polítiques que des del racisme fan propostes discriminatòries i utilitzen el discurs de l’odi per aconseguir vots, menystenint les nefastes conseqüències per la convivència.
Per aquest motiu, un cop més, farem seguiment dels discursos emprats per tots els partits polítics durant la campanya electoral del #20D.
Des del 2008, fem seguiment del discurs polítics en campanya perquè:

  • Per experiència sabem que hi ha partits polítics que utilitzen els discursos racistes i les propostes discriminatòries, i fan servir les persones migrades com una peça del joc electoral.
  • És important contra-restar aquest discurs per mitigar les conseqüències a la societat donant eines per desmuntar-lo.
  • La manca de candidatures polítiques obertament feixistes (PxC, Falange, MSR…) no redueix la presencia del discurs de l’odi. Alguns partits de tradició democràtica fa temps que han assumit aquest discurs, com és el cas del Partit Popular, que hem denunciat en moltes ocasions. Tot i així, en aquests anys hem recollit «mistos electorals» de formacions de molts colors polítics.

No podem tolerar propostes racistes, sota cap argument

Ens trobem en un context polític i social molt complex i profundament afectat pels esdeveniments internacionals (atemptats terroristes, atacs militars, l’anomenada «crisi dels refugiats», etc.) que pot promoure els discursos xenòfobs, especialment contra la població d’origen musulmà i les polítiques restrictives amb les llibertats ciutadanes al·legant temes de seguretat.
No podem ser tolerants amb aquests discursos. La seguretat i l’economia són falsos arguments que no justifiquen la retallada de drets ni la criminalització d’un sector de la població.

La reforma del Codi Penal pot beneficiar la denúncia del discurs de l’odi

Des de SOS Racisme considerem que la nostra responsabilitat és lluitar contra el racisme amb totes eines que tenim al nostre abast. Fins i tot utilitzant la via penal quan sigui necessari.
La darrera reforma del Codi Penal inclou l’esperat redactat de l’article 510, que dóna més eines per lluitar contra el discurs de l’odi. No dubtarem en fer-ne ús quan ho considerem necessari.

La manca de drets polítics per les persones migrades, beneficia el discurs racista

Que no s’hagi d’utilitzar les persones migrades com peces del joc electoral, atacant-les amb discursos racistes o propostes discriminatòries, no vol dir que no se’n pugui parlar. Les persones migrades hem d’estar presents a les propostes públiques com part de la ciutadania que són. És igualment discriminatori els discursos racistes com l’omissió d’una part de la ciutadania des programes electorals.
No tenim cap dubte que aquest oblit és en part fruit de la negació de drets polítics que pateixen bona part de les persones migrades. No podem acceptar un sistema democràtic en el qual una part important de la ciutadania no té dret a votar, perquè no compleix els principis de la democràcia.

És necessari un vot informat

Rebutgem la política de titulars i pica-baralles a platós de televisió. Estratègies mediàtiques que ens allunyen del contingut real dels programes electorals. I el contingut d’aquests programes ens permeten conèixer les prioritats i els tipus de polítiques per les que treballaran els partits un cop passin les eleccions.
Per aquest motiu reivindiquem la necessitat de no deixar-se endur pel «fum» mediàtic i informar-se accedint al programa electoral dels partits o utilitzant les eines públiques que analitzen el seu contingut, com Poletika.org
→ Els propers dies farem seguiment dels «mistos electorals» mitjançant:

  • Blog de campanya
  • xarxes socials, Twitter i Facebook, amb les etiquetes #mistoselectorals o #NoVotisRacisme
  • Web de SOS Racisme

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa