Comunicat: Denunciem agressions policials en el CIE de Barcelona en el context de l’emergència sanitària

Migra Studium, Tanquem els CIE, Irídia i SOS Racisme volem denunciar que en el context actual d’emergència sanitària pel Covid-19 s’estan vivint situacions de tensió a l’interior dels CIE, que en cap cas poden suposar vulneracions dels drets fonamentals de les persones internades. Així mateix, fruit de la situació s’estan duent a terme actes de protesta com vagues de fam, mostra de pancartes o negativa temporal a entrar en les cel·les. Entenem que aquestes situacions han de considerar-se com un exercici del dret de reunió i manifestació pacífica i ara més que mai les autoritats han d’actuar amb la màxima professionalitat i proporcionalitat davant situacions de protesta, sempre protegint els drets de les persones internes i garantint el diàleg i la mediació en l’interior dels centres. Volem denunciar que després d’una protesta que va tenir lloc dissabte passat en el CIE de Barcelona, es va augmentar la tensió per part dels funcionaris cap a les persones internades.
Dilluns dia 16 de Març en aquest comunicat ja alertàvem del risc de que els interns patissin violència i agressions per part dels agents policials. Malauradament, més enllà de la tensió, avui hem de denunciar que el dia d’avui hem presentat una denúncia en nom d’un intern per haver estat sotmès a un eventual delicte contra la integritat moral i de lesions després d’haver estat agredit per agents de la policia nacional en la seva cel·la. Tal com ell mateix denuncia, “El passat diumenge dia 15 de març, sobre les 16:45 de la tarda, just després del recompte i abans de que els interns poguéssim sortir de les cel·les per anar al pati, vaig ser víctima d’una agressió per part de 5 dels policies nacionals encarregats de la custodia del centre. L’agressió es va produir dins de la meva cel·la, davant dels tres interns que comparteixen la cel·la amb mi“. Segons denuncia, un agent va entrar en la seva cel·la i, després de preguntar-li si havia estat ell qui els havia insultat, li va donar dues bufetades, davant la qual cosa l’intern li va apartar el braç. Després d’aquesta situació es van abalançar sobre ell fins a 5 policies i, mentre 3 agents l’immobilitzaven, el primer agent el va agredir amb cops de puny i un altre agent el colpejava amb la porra a l’esquena i a les cames. Un dels cops de puny va ser en la zona de l’ull, la qual cosa li ha deixat una lesió que pot ser corroborada per l’advocada.
La persona agredida va ser posada en llibertat en el dia d’ahir davant la impossibilitat de poder efectuar la seva deportació davant l’emergència sanitària pel Covid 19.
Exigim que el Ministeri d’Interior dugui a terme totes les mesures necessàries per tal de depurar la responsabilitat i per tal d’assegurar el manteniment de les imatges gravades per les càmeres de videovigilància, les quals s’ha demanat que siguin requerides al CIE pel jutjat de guàrdia amb caràcter urgent.
Tanquem els CIE! Prou agressions policials!
 
Descarrega el comunicat en pdf
 


 
[castellano]
Denunciamos agresiones policiales en el CIE de Barcelona en el contexto de la emergencia sanitaria Migra Studium, Tanquem els CIE, Irídia i SOS Racisme queremos denunciar que en el contexto actual de emergencia sanitaria por el Covid-19 se están viviendo situaciones de tensión en el interior de los CIE, que en ningún caso pueden suponer vulneraciones de los derechos fundamentales de las personas internadas. Asimismo, fruto de la situación se están llevando a cabo actos de protesta como huelgas de hambre, muestra de pancartas o negativa temporal a entrar en las celdas. Entendemos que dichas situaciones han de considerarse como un ejercicio del derecho de reunión y manifestación pacífica y ahora más que nunca las autoridades deben actuar con la máxima profesionalidad y proporcionalidad ante situaciones de protesta, siempre protegiendo los derechos de las personas internas y garantizando el diálogo y la mediación en el interior de los centros. Queremos denunciar que tras una protesta que tuvo lugar el pasado sábado en el CIE de Barcelona, se aumentó la tensión por parte de los funcionarios hacia las personas internadas.
El Lunes 16 de Marzo en este comunicado ya alertábanos del risgo de que los internos sufrieran violencia y agresiones policiales por parte de los agentes de la policia. Desgraciadamente, más allá de la tensión, tenemos que denunciar que el día de hoy hemos presentado una denuncia en nombre de un interno por haber sido sometido a un eventual delito contra la integridad moral y de lesiones tras haber sido agredido por agentes de la policía nacional en su celda. Tal y como él mismo denuncia, “El pasado domingo día 15 de marzo, sobre las 16:45 de la tarde, justo después del recuento y antes de que los internos pudiéramos salir de las celdas para ir al patio, fui víctima de una agresión por parte de 5 de los policías nacionales encargados de la custodia del centro. La agresión se produjo dentro de mi celda, ante los tres internos que comparten la celda conmigo“. Según denuncia, un agente entró en su celda y, tras preguntarle si había sido él quien les había insultado, le dio dos bofetadas, ante lo cual el interno le apartó el brazo. Tras dicha situación se abalanzaron sobre él hasta 5 policías y, mientras 3 agentes le inmovilizaban, el primer agente le agredió con puñetazos y otro agente le golpeaba con la porra en la espalda y en las piernas. Uno de los puñetazos fue en la zona del ojo, lo cual le ha dejado una lesión que puede ser corroborada por la abogada.
La persona agredida fue puesta en libertad en el día de ayer ante la imposibilidad de poder efectuar su deportación ante la emergencia sanitaria por el Covid 19.
Exigimos que el Ministerio de Interior lleve a cabo todas las medidas necesarias para depurar la responsabilidad y para asegurar el mantenimiento de las imágenes grabadas por las cámaras de videovigilancia, las cuales se ha pedido que sean requeridas al CIE por el juzgado de guardia con carácter urgente.
Cerremos los CIE. ¡Basta de agresiones policiales!

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa