#COMUNICAT. La mort de Mor Sylla: una tragèdia i l’evidència del fracàs de la política repressiva.

Foto publicada a publico.es
Foto publicada a publico.es

El passat dimarts 11 d’agost a la matinada un home va morir a Salou en el marc d’una operació policial contra la venda de top manta. En primer lloc, volem exigir una investigació clara i contundent dels fets per tal de conèixer els detalls de la mort de Mor Sylla, per això demanen a la Fiscalia que compleixi la seva responsabilitat, i a la Conselleria d’Interior que faciliti i col·labori en la investigació.

Considerem oportú compartir algunes reflexions que van més enllà d’aquesta mort lamentable:

És habitual que a l’estiu el top manta estigui en agenda, perquè durant la temporada de vacances i de platges és un fenomen que es fa més visible, òbviament no significa que durant la resta de l’any no hi hagi persones que es dediquen a aquesta activitat, i que aquestes estiguin perseguides per fer-ho.

Som conscients de les dificultats per donar una resposta a aquesta realitat, així com també que els ajuntaments reben pressions per diferents bandes; però considerem que la resposta no passa per més persecució, sinó que cal plantejar una resposta integral, una actuació social més que policial i repressiva.

És imprescindible afrontar el fet més enllà de l’activitat concreta de la venda: no criminalitzant les persones que hi ha darrera de la “manta”, i solucionar les causes i el context en el que es desenvolupa aquesta activitat. L’existència del top manta és, en gran part, conseqüència de la política d’estrangeria, que fomenta l’explotació laboral i l’exclusió social; moltes persones que es dediquen al top manta estan en situació administrativa irregular, fet que les fa ser més vulnerables i invisibles. És per això que cal pensar en alternatives, des d’oferir altres opcions laborals fins a estudiar la legalització de l’activitat.

No obviem que darrera de la venda del top manta hi ha un negoci no regularitzat amb el que algunes persones s’enriqueixen molt, però denunciem que la persecució d’aquesta activitat es centri en la baula més feble. També volem posar de manifest que en moltes ocasions, en aquesta persecució desproporcionada es donen situacions d’abusos i maltractaments per part dels cossos policials. Des del nostre Servei d’Atenció i Denúncia per a víctimes de racisme i xenofòbia hem portat alguns casos, en alguna ocasió hem aconseguit la imputació a un dels agents.

La repressió desmesurada contra el top manta és un símptoma d’una societat repressora, injusta i discriminatòria, que ataca les víctimes enlloc dels culpables. Cal ser capaces de denunciar aquestes situacions i buscar fórmules que ens permetin avançar cap a una societat que condemna el racisme i que garanteix els drets humans a tothom.

SOS Racisme Catalunya

Barcelona, 17 d’agost de 2015

Algunes notícies interessants:

El top manta es lo único que podemos hacer sin tener que robar o traficar”

Top manta: el debat de cada estiu

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SegondaRondaCrowd
Entrevista rtve plau cafe idees
¿Cómo funciona el racismo?