Comunicat: L’Audiència Provincial revoca l’arxiu i Xavier Garcia Albiol serà processat pels butlletins contra els gitanos romanesos

SOS Racisme Catalunya, associació antiracista de defensa dels Drets Humans, personada com Acusació Popular en el procediment contra l’actual alcalde de Badalona, Xavier García Albiol (Partit Popular), celebrem que la Secció Vuitena de l’Audiència Provincial de Barcelona hagi dictat a data de 5 de setembre de 2012 un Aute en el que deixa sense efecte el Sobreseïment Lliure i Arxiu de les actuacions decretat pel Jutjat d’Instrucció número 2 de Badalona, ordenant, conseqüentment, la incoació del Procediment Abreujat, per tal que les parts puguin fer efectiva l’acusació que es proposen dirigir contra l’imputat.Això vol dir que el Sr. Garcia Albiol serà processat en relació als butlletins que va repartir durant un acte a Badalona el mes d’abril del 2010, en els quals criminalitzava la població gitano-romanesa del municipi.
La resolució de l’Audiència Provincial afirma que en la fase del procés en que ens trobem no s’està en condicions d’afirmar que el contingut dels butlletins es pugui emmarcar dins la llibertat d’expressió i per tant es deixa la porta oberta a que el contingut pugui ser constitutiu del delicte de provocació i incitació a l’odi (510.1) i injúries contra col·lectius (510.2). Segons la resolució, les expressions jutjades i atribuïbles a Garcia Albiol, “representen objectivament un atac a la dignitat personal i a l’honor de tots els membres del col·lectiu concernit [col·lectiu de gitanos romanesos], pel sol fet de la seva pertinença, permeten radicar en aquestes [les expressions] un missatge clarament incitador a la discriminació i a l’odi davant als membres del citat col·lectiu pel sol fet de la seva pertinença al col·lectiu”.
No ha estat un camí ni fàcil ni ràpid, ja que des del setembre de 2010 fins ara SOS Racisme hem mantingut un pols amb la justícia per aconseguir que Garcia Albiol sigui jutjat com a presumpte autor d’un delicte de provocació i incitació a l’odi i injúries contra col•lectius.
El camí no ha acabat, ni molt menys, just ara comença. Però cal celebrar aquest pas aconseguit. En massa ocasions les denúncies referides al delicte de provocació i incitació a l’odi i injúries contra col•lectius, tipificat com a tal en el Codi Penal, (510.1 i 510.2) queden en paper mullat i són desestimades, sense poder ser jutjades.
Sent conscients que encara ens queda molt a recórrer, avui ens sentim amb més força en la lluita contra el discurs de l’odi, sabent que un líder polític que fa bandera del racisme en el seu discurs serà processat per discriminació i incitació a l’odi racial i injuries contra col•lectius. No tot s’hi val en el discurs i la campanya política i els polítics han d’actuar segons la gran responsabilitat social que tenen.
 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa