#COMUNICAT: Un any d’impunitat i injustícia

Es compleix un any de l’assassinat de 15 persones que intentaven entrar nedant a Ceuta per la zona de Tarajal
Un any després dels fets, no hi ha dubte que la responsabilitat de les morts radica en la intervenció de la Guàrdia Civil aquell fatídic 6 de febrer de 2014. Tampoc hi ha dubte de les mentides i els intents d’ocultació i manipulació dels fets per part del Govern espanyol.
Recordem que es va utilitzar material antidisturbis (bales de goma i gasos) contra un grup de persones que intentaven entrar nedant a territori espanyol, posant en perill la seva vida. Es van fer devolucions irregulars a territori marroquí i es van veure patrulleres de la Guàrdia Civil fent maniobres de persecució enlloc de donar auxili a les persones en perill. Mentre el Govern canviava la versió dels fets, desmuntada sempre pel testimoni de les persones supervivents així com les gravacions d’alguns mitjans de comunicació.
Durant aquest any, ha estat la societat civil i les pròpies víctimes les úniques que han clamat justícia. I les seves denuncies s’han topat amb un mur d’opacitat i impunitat. Després de mesos esperant justícia, el Jutjat de Ceuta s’ha basat en les declaracions dels policies agressors per decretar que les morts han estat en aigües marroquines i traslladar la causa a l’Audiència Nacional. Amb això, es pretén endarrerir encara més la instrucció del cas, esperant que a mesura que s’apagui l’atenció mediàtica sobre els fets sigui més senzill arxivar-la.
Avui, moltes persones ja no recorden el nom de les víctimes, ni el patiment dels familiars. Oumar, Larios, Joseph, Armand, Daouda, Ibrahim, Ousman, Nana, Jeannot, Yves, Samba, Youssouf i el de tres cossos més que un any després segueixen sense identificar. Tampoc volen que recordem sobre qui recau la responsabilitat dels seus assassinats, amb el Ministre d’Interior Jorge Fernàndez Díaz en primer lloc.
Per totes aquestes raons, el proper 7 de febrer sortirem al carrer per recordar les morts i clamar justícia contra l’oblit. Per exigir la dimissiódel Ministre de l’Interior Jorge FernándezDíaz com a responsable polític dels 15 assassinats. Al mateix temps, a Ceuta una marxa recorrerà el lloc dels fets, des del CETI fins a Tarajal. També a Madrid, Londres i Berlín, laciutadaniaes concentrarà contra l’oblit exigint justícia.
El seu record, és també el de totes les persones que han patit la  violència dels murs que aixeca Europa contra els refugiats de les guerres i la misèria que genera. L’Europa de les deportacions en calent, de la discriminació, la criminalització, l’internament i les expulsions.
Aquest serà també un acte per encendre les llums d’una nova Europa emergent  compromesa amb el dret a migrar, el respecte als drets humans i els valors que  representen:  justícia, igualtat, llibertat, diversitat, fraternitat,  convivència, respecte.
Nosaltres, no oblidem i seguirem exigint justícia.

Convocatòria: Dissabte 7 de Febrer – 19h – Rambla del Raval, Barcelona

Convoquen: MigraStudium, SOS Racisme Catalunya, Tanquem els CIES

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa