Condemnat culpable un empresari denunciat per SOS Racisme per estafar a més de 40 persones d’origen immigrat

J. A. P. aprofitant la seva condició d’apoderat en representació de l’empresa de serveis “Lincel- servicios de limpieza SL” al llarg de finals del 2004 va captar indiscriminadament a persones immigrades en situació irregular a la ciutat de Barcelona a les que prometia, a canvi de considerables quantitats de diners, la consecució de papers i un posterior contracte de treball temporal a l’empresa que regentava. L’estafa va ser denunciada per més de 40 persones però es calcula que va haver moltes més afectades. Aquesta situació es va donar en el període del procés de normalització.
SOS Racisme va assumir la denúncia i la defensa d’ aquestes persones entenent que la seva situació responia a un estat de indefensió propiciat per la legislació d’estrangeria que les converteix en una víctima fàcil d’estafes entre d’altres penoses i injustes situacions.
L’acusat ha estat finalment condemnat aquest mes d’abril per un delicte continuat d’estafa a 5 anys de presó, i multa de 15 mesos amb una quota de 15 euros diaris i a indemnitzar a les víctimes amb les mateixes quantitats que el seu dia les va estafar.
Des de SOS Racisme volem remarcar, a partir d’aquest cas:

  • La indefensió de les persones immigrades en situació irregular davant l’explotació laboral, l’exclusió social i el racisme. Moltes de les víctimes continuen en situació irregular treballant en l’economia submergida per no poder acollir-se a cap tipus d’arrelament.
  • A aquesta situació de manca de drets es suma la desesperació per aconseguir poder regular la seva situació administrativa el que provoca que siguin objectius preferents i fàcils per aquells que volen aprofitar-se econòmicament de la situació.
  • La dificultat d’accedir a la justícia per les persones immigrants en situació irregular. Segons tots els testimonis n’hi havia més afectats, segurament la seva situació administrativa va ser un component a l’hora de no denunciar la situació.
  • La poca eficàcia i aplicació de mesures contemplades a la Llei d’Estrangeria per protegir a les víctimes. La llei contempla que la col•laboració amb la justícia dóna peu a activar el procés de regularització d’aquesta persona. Això realment no s’aplica i deixa vulnerables a moltes víctimes, com torna a demostrar-se en aquest cas ja que encara moltes persones víctimes i denunciants de l’estafa estan en situació irregular.

Per tant des de SOS Racisme mostrem la nostra satisfacció per la resolució del cas concret , però volem extrapolar aquesta situació al context social i polític marcat per la invisibilitat de la població immigrada en situació irregular i la manca d’alternatives reals i eficaces per resoldre la seva situació i denunciar les causes que no són altres que la mateixa Llei d’Estrangeria.
Barcelona 15 abril 2008
SOS Racisme-Catalunya
 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

PresentacióInforme2023
fotonoticiacat
Oferta Laboral - Web (2)