Currículums anònims per lluitar contra la discriminació

 França va impulsar dimarts dia 3 de novembre una iniciativa per a reduir la discriminació laboral: fer que els currículum vitae (CV) que s’entreguin a empreses siguin anònims, és a dir, sense les dades bàsiques com el nom, el sexe, l’edat, la nacionalitat o l’adreça. Per tant, en el text només constaran els mèrits de la persona, els estudis i l’experiència laboral.

 

 Aquesta prova ha estat presentada com a possible remei contra la discriminació persistent que milers de francesos, amb cognoms estrangers o que habiten en barris conflictius, pateixen quan busquen un lloc de treball. Tot i ser un delicte laboral, aquesta discriminació està molt expandida  per tot el país.  

Quatre ministres del govern de Sarkozy van anunciar dimarts passat a l’Assamblea Nacional francesa l’experiment, que el portaran a terme 50 empreses de més de 50 treballadors durant els pròxims sis mesos.

Denúncia per part de SOS Racisme

Per alguns, aquest projecte és un pas endavant, però per al director de SOS Racisme França, Guillaume Ayne, és “quasi una broma” perquè “el Govern té una llei aprovada pel Parlament i mai ha emès el decret per aplicar-la”.

SOS Racisme França va fer públic dimecres passat un informe, que va realitzar a petició del govern francès, on denuncia la discriminació racial que practiquen grans empreses, que contracten o registren als treballadors segons el seu origen ètnic. Eurodisney n’és un dels casos; tal com expressa la denúncia, Adecco – empresa de restauració del parc- classifica als seus treballadors en funció de  l’origen: “Àfrica fora de Magreb”, “Àfrica Magreb”, “Antillas” o “Europa (oest)”.

A més a més, Guillaume Ayne, va confirmar que el govern francès no té la lluita en contra el racisme com a prioritat i va ratificar que la nova iniciativa és “simbòlica”.

Pràctica estesa  

El Govern francès ha rellançat el projecte de llei que estimula la igualtat d’oportunitats. Amb aquesta proposta, aprovada al 2006, les empreses de més de 50 treballadors hauran d’acceptar només CV anònims per a reduir les discriminacions en l’àmbit laboral.

Per la seva banda, SOS Racisme França va ressaltar en l'estudi del 2006 les dificultats d’aconseguir feina poc qualificada, on demostrava que “algú que es digui Mohamed ha d’enviar set vegades més fulls de vida que un que es diu Jean”.

L’Organització Internacional de Treball (OIT) va indicar al 2007 que quasi quatre de cada cinc caps de feina prefereixen contractar a un obrer de la França metropolitana que a un d’origen magrebí o nord-africà.

Debat sobre l’identitat nacional

Tot plegat arriba dies després que el Govern de Nicolas Sarkozy obrís un “gran debat sobre la identitat nacional” a França, on hi ha gairebé un 13 % de la població immigrant” amb l’objectiu de “valorar la contribució de la immigració i proposar accions que millorin la integració”.

 

No obstant, la responsable del Partit Socialista francès, Martine Aubry, va considerar fa unes setmanes que és un debat “insà” ja que “és perillós perquè pretén oposar la identitat nacional a la immigració”. A més a més, Aubry va ressaltar que “la identitat francesa no és ètnica, ni religiosa, ni cultural (…), és el conjunt de valors comuns”.

A més a més, també podeu consultar  la mateixa notícia del TN de TV3 amb el cas d'un noi que ha entregat un centenar de CV i encara no ha trobat feina.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

photo_2024-04-15_09-32-08
PresentacióInforme2023
fotonoticiacat