Davant els canvis d'última hora en el contingut del Pacte Nacional per a la Immigració, SOS Racisme-Catalunya no signarà el text

SOS Racisme enviava ahir un text de recolzament al Pacte Nacional d’Immigració, que deixava clar que donava un sí crític i escèptic. Valoràvem que el contingut del Pacte era un avenç, tot i que es quedava curt respecte els nostres objectius i plantejaments com a entitat antiracista, aquest no plantejava un consens de mínims. I remarcàvem la importància de garantir la coherència política per part dels partits signants, tant amb l’acció de Govern com amb l’acció a nivell estatal.
En un dia com avui en el que el Consell de Ministres del Govern espanyol inicia l’estudi de la reforma de la llei d’estrangeria, reafirmem la necessitat de que els partits polítics catalans mantinguin aquesta coherència i defensin a Madrid el mateix que a Catalunya.
A continuació exposem els motius:

  • Avui hem tingut coneixement de canvis en el text que afectaven directament a la mesura del reconeixement del dret al vot per a les persones immigrades. Si durant tot el procés el text parlava del reconeixement del dret a vot lligat a la residència en les últimes hores, i per tal de que Convergència i Unió assumís la signatura del Pacte, es puntualitza que el vot queda condicionat a tenir permís de residència permanent. Per nosaltres condicionar el reconeixement del dret a vot a la situació administrativa és una rebaixa inassumible. SOS Racisme ha defensat sempre que el dret al vot ha d’anar lligat a la residència, el que significa que és ciutadà aquell que viu, treballa, participa i paga impostos en un municipi. Mai hem lligat els drets polítics a la situació administrativa d’una persona i aquest text ho explicita clarament.
  • En segon lloc, rebutgem les formes emprades. És responsabilitat del govern vetllar perquè els agents signants tinguéssim qualsevol modificació del text, com és responsabilitat dels agents signants ser coneixedors del contingut del mateix. Entenem que la societat civil té el mateix pes que els partits polítics a l’hora de negociar. Assabentar-nos dels canvis pels mitjans de comunicació no és la millor manera d’iniciar aquest camí plegats. La confiança és un principi bàsic, que s’ha vist truncat abans de la pròpia signatura.

Per últim, volem deixar clar que la signatura del Pacte marca un punt i seguit, per tant des de SOS Racisme continuarem treballant i per tant oberts a sumar esforços en la tasca d’avançar en la cohesió social a Catalunya.
19 de desembre del 2008
SOS Racisme-Catalunya
Documents relacionats:

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SegondaRondaCrowd
Entrevista rtve plau cafe idees
¿Cómo funciona el racismo?