Declaracions del Sr. Pujol sobre la immigració

Davant les últimes declaracions públiques del Sr. Pujol sobre la immigració i la pèrdua de identitat catalana SOS Racisme vol expressar:

  • No és el primer cop que aquest polític català analitza la realitat migratòria des d’una vessant d’arguments xenòfobs i demagògicsmés propis de plataformes d’extrema dreta que d’un ex-president de Catalunya i membre d’un partit democràtic. Només cal recordar les seves afirmacions sobre el mestissatge o les referències a l’accés a l’habitatge per part del col·lectiu de persones immigrades. Per aquest motiu SOS Racisme va enviar una carta al Sr. Pujol i al secretari del seu partit fa unes setmanes.
  • Fomentar aquests tòpics entre la societat ajuda a consolidar una imatge negativa de la població immigrada fomentant el racisme social que pot arribar a provocar la fractura social ja present en molts municipis.

En relació a les últimes declaracions, SOS Racisme expressa:

  • Les cultures no són estanques ni inamovibles. Qualsevol persona o grup humà per poc contacte que tingui amb els altres va modificant i enriquintamb el temps les seves pautes culturals. Així ha estat sempre i aquest plantejament és vàlid tant per les minories ètniques com per la cultura catalana.
  • La immigració és un fet estructural de la nostra societat, per tant aquesta esdevindrà una societat mestissa, fer declaracions en altre sentit és ignorar la realitat de la cultura catalana fruit de moltes influències culturals i reivindicar arguments que formen part de la nova ideologia del racisme, ara ja no només basat en la biologia sinó en el fet cultural, parlant de xocs culturals i classificant les cultures en una suposada escala de integració.
  • L’aprenentatge de la llengua catalana per part de les persones immigrades s’ha de fomentar a través de la seva integració en tots els nivells de la societat i requereix una dotació de recursos educatius. En aquest sentit, recordem que durant la presidència del Sr. Pujol existia un dèficit d’escoles d’adults i per tant, aquest dret a l’aprenentatge de la llengua era vulnerat pel mateix govern.
  • En un moment que estem patint les conseqüències d’una política d’estrangeria que no ha ofert vies reals d’entrada legal a l’Estat espanyol, que s’està restringit el dret d’asil a Europa, que hi ha més de 300.000 persones en situació irregular a Catalunya, víctimes d’aquestes polítiques, és com a mínim cínicparlar de que ha existit una política de fronteres obertes i papers per tothom a l’Estat espanyol i a Europa.
  • Intentar treure rèdit electoral a través d’aquests tipus de declaracions sembla ser l’objectiu final del Sr. Pujol, ara que ja ha deixat el Govern i que el seu partit està a l’oposició. És més fàcil realitzar aquests tipus de discursos que treballar en fer polítiques basades en l’accés a la ciutadania.

En aquests moments el que cal és treballar per normalitzar el fet migratori com a realitat que és, i lluitar contra el racisme que ha anat en augment els darrers anys, entre d’altres motius per discursos polítics basats en un anàlisi desvirtuat d’una realitat social on la immigració és el boc expiatori i la font de tots els problemes.
Des de SOS Racisme recordem que és deure de tots: de la ciutadania i de les forces polítiques, treballar per la cohesió social i per un model de societat on la igualtat de drets i oportunitats estigui garantida per tots els catalans i catalanes, i com molt bé va dir el Sr. Pujol fa uns anys: català es tot aquell que treballa i viu a Catalunya.
SOS Racisme Catalunya
11 novembre 2004

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SegondaRondaCrowd
Entrevista rtve plau cafe idees
¿Cómo funciona el racismo?