DGAIA POSA EN RISC LA SALUT DE 57 INFANTS I ADOLESCENTS I DELS TREBALLADORS DE DOS CENTRES DE MENORS

El tracte que dóna la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència) als menors no acompanyats ha estat motiu de debat i protestes d’associacions, agents socials i fins i tot per part dels mateixos menors.
El darrer escàndol va sorgir a la llum uns dies enrere, quan van haver d’ingressar a 20 menors i 1 monitor afectats per la grip A.
L’associació DRARI va fer públic un comunicat en motiu d’aquests fets que nosaltres recollim en aquesta noticia i donem suport.
 
Comunicat:
Ahir dilluns 28/09/2009 hi ha hagut ingressats als hospitals del Mar i de St Pau de Barcelona un total de 20 menors i 1 educador dels centres Alberg Alcor i centre de dia El Bosc per evidents símptomes de grip.
A St Pau hi ha entre 6 menors, amb 5 casos diagnosticats de Grip A.
A l’hospital del Mar hi ha hagut 13 menors i 1 educador del Bosc, amb 5 casos diagnosticats de Grip A.
Els menors han estat atesos inadequadament per la DGAIA i els seus centres, passant moltes hores sols, havent-hi només un educador a cada hospital per a acompanyar-los, i sense ni tan sols preveure que els nens d’urgències havien de sopar.
La DGAIA, d’acord amb les empreses que gestionen els dos centres de menors, la Fundació Mercè Fontanilles i l’associació APIP, ha decidit tancar els menors no hospitalitzats, i els que vagin sent donats d’alta hospitalària, a l’Alberg Alcor, havent-hi de conviure en els propers dies menors sans, menors amb símptomes i menors amb la Grip A diagnosticada.
Ni els menors ni els treballadors dels centres tenen l’atenció, ni els recursos, ni la informació adequades per a portar la situació.
També s’ha donat l’ordre que no ingressi cap menor més en hospital i que els nous possibles casos seran atesos per urgències mèdiques a l’Alberg Alcor.
Hi ha el cas greu d’un menor, que pateix des de fa 4 mesos crisis d’ansietat i té diagnosticada una Asma bronquítica greu per la Clínica Plató, que la DGAIA ha decidit que continuï a l’Alberg Alcor convivint amb els altres menors amb símptomes i contagiats. Donada aquesta situació, el Col·lectiu DRARI ha posat el menor a disposició de la Fiscalia de Protecció de Menors denunciant la situació.
Hi ha un altre cas preocupant, el d’un menor amb una cardiopatia detectada aquesta nit que la DGAIA també ha decidit mantenir a l’Alberg Alcor.
A darrera hora, un altre educador mostrava evidents símptomes de grip.
L’Alberg Alcor és una nau industrial que des de fa 9 anys funciona com a magatzem d’infants i adolescents, sense cap condició mínima d’habitabilitat ni condicions de seguretat, fora de tota legalitat vigent. El centre de dia El Bosc no té ni sostre per oferir als menors, que passen el dia a la intempèrie les quatre estacions de l’any.

 • Exigim a la DGAIA, com a Tutora legal dels 57 menors, que els proporcioni immediatament la deguda atenció i protecció integrals en centres de menors o sanitaris adequats per la situació actual, i per la seva acollida i educació en general.
 • Exigim a la DGAIA que clausuri immediatament i definitivament els dos llocs, Alberg Alcor i centre de dia El Bosc. Que finalitzi aquest històric maltractament institucional a infants i adolescents.
 • Exigim a la Fiscalia de Menors i al Síndic de Greuges que actuïn immediatament per la protecció integral dels 57 menors, per la clausura dels dos magatzems de menors i per la protecció dels treballadors d’aquests centres.
 • Exigim a Fundació Mercè Fontanilles i a APIP Associació per la Promoció i Inserció Professional que prenguin consciència d’una vegada del seu paper de Guardadors legals d’aquets 57 menors, que deixin de mantenir aquesta situació de maltractament institucional històric a menors i a treballadors, i que assumeixin les seves responsabilitats legals i les seves conseqüències.
 • Fem una crida als Col·legis professionals del sector, als Sindicats i a la FEDAIA Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència perquè prenguin una posició clara de Defensa dels Drets dels Infants i dels Treballadors.
 • Cridem igualment a les treballadores i treballadors de centres de menors, Educadors Socials, Treballadors Socials, Vigilants de Seguretat i altres, a no acceptar cap més ordre que suposi una Vulneració dels Drets de l’Infant o dels Treballadors.

Contactes i Fonts :

 • DGAIA, Director General Xavier Soley i Manuel, 935 524 438, 935 524 534.
 • Departament d’Acció Social i Ciutadania, Consellera Carme Capdevila i Palau, 934 831 000.
 • Fiscalia de Menors, Fiscal Juan José Márquez Bonvehí, 935 549 109, 935 549 100.
 • APIP Associació per la Promoció i Inserció Professional, Josep Ricou president, 933 171 614, 934 420 917.
 • Fundació Mercè Fontanilles, directora Pepa Arquer, 932 682 222.

El Col·lectiu DRARI دراري hem estat testimonis i partíceps de primera mà durant tot aquest vespre i nit.
 
Notícies relacionades:
El País, 29/9/09
Comunicat SOS Racisme, 5/8/09

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

CartelEventoCrowdSOS
Entradas_MEDIDASWEB
photo_2024-04-24_13-32-18