#COMUNICAT: En el Dia dels Drets Humans volem dir que…

… una societat compromesa amb els Drets Humans ha de ser una societat antiracista.
La celebració internacional del Dia Internacional dels Drets Humans (avui, 10 de desembre) ens ofereix l’oportunitat de fer recompte: anomenar i denunciar les vulneracions que aquí i avui duen a terme governs i estats. El mes de març, des de SOS Racisme Catalunya posàvem de relleu en el marc de la presentació del nostre informe anual, que «el racisme és un dels elements principals d’atac als drets a tota Europa» raons no ens faltaven en aquell moment, i molt menys ara.
Els darrers mesos, notícies tràgiques han posat en agenda el drama que viuen milers de persones que fugen dels seus països i veuen vulnerat el dret a refugi. Notícies que malauradament no solen assenyalar les responsabilitats. La Unió Europea juga un paper criminal, quan no compleix el dret internacional de garantir refugi, i més encara quan tanca fronteres, quan promou operacions de seguretat d’aquestes per damunt de les de salvament o quan ofereix diners a altres països perquè facin de mur de contenció i evitin que les persones que migren s’acostin a l’Europa fortalesa.
En els darrers dies ha començat la campanya electoral, fet que posa de relleu un altre camp de batalla dins l’àmbit de defensa i exigència de drets: la manca de drets polítics (dret a votar i a ser votat) per les persones d’origen estranger, que no tenen nacionalitat espanyola, no tenen dret a vot. Una situació incompatible amb un suposat estat de dret i una democràcia i que com la gestió de les fronteres, evidencia el racisme institucional.
És la nostra responsabilitat, doncs, com a associació antiracista de defensa dels drets humans, denunciar una vegada més:

  • La inadmissible política migratòria impulsada per la Unió Europea i executada pels seus estats membres. Perquè lluny de garantir els Drets Humans provoca la mort i el patiment de milers de persones.
  • La dramàtica situació que es viu a la frontera sud, a Ceuta i Melilla, on l’Estat espanyol consolida un estat d’excepció de drets, legalitzant per exemple les expulsions en calent, que són contràries als estàndards mínims internacionals de protecció dels Drets humans i a la pròpia normativa europea.
  • Les batudes per perfil ètnic que es donen als carrers de pobles i ciutats. Situacions fora del marc legal, que evidencien la col·laboració entre cossos policials i l’assumpció per part d’alguns de competències que no són pròpies.
  • El Centres d’Internament per a persones estrangeres, un veritable “forat negre“, inacceptable per un Estat de dret, on es vulneren de forma sistemàtica els drets de les persones detingudes.
  • I les deportacions express, el darrer pas d’aquesta maquinària de persecució, retenció i expulsió de persones; que fan minvar els fonaments d’un Estat de dret, vulnerant, entre altres, el dret de tutela judicial efectiva.

Un estat que no garanteix i protegeix els drets humans mai no serà un estat de dret ni democràtic.
Una societat que no s’organitza per reivindicar els drets de totes les persones mai no serà una societat justa.
Per això instem a la societat civil a sumar-se a la lluita antiracista i de defensa dels Drets Humans, perquè és la nostra responsabilitat exigir i construir un món més just.
 
Comunicat “Dia Drets Humans 2015”  en pdf

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

PresentacióInforme2023
fotonoticiacat
Oferta Laboral - Web (2)