El racisme en càmera oculta

En el marc de la campanya d’un projecte de la Federación SOS Racismo, l’equip d’ #Aixòésracisme va aprofitar la celebració comercial i patriarcal de Sant Valentí per posar en pràctica un experiment social en què es buscaven reaccions davant del discurs islamòfob.


Concretament, el 14 de febrer de 2017, va instal·lar-se una carpa a la Plaça del Mercat del Clot on una actriu, en el personatge de promotora, convidava les vianants a participar en un sorteig (fictici) d’una nit d’hotel i spa per a dues persones. Mentre les persones incautes omplien la butlleta per participar-hi, una segona actriu, en el personatge de dona musulmana, s’interessava per la iniciativa en qüestió.
Acte seguit, la promotora li deia que aquest no era un sorteig per gent com ella, es posava amb la seva condició de dona musulmana i li negava el seu dret a participació. Davant d’això, les reaccions de la gent eren de tot tipus: des de persones que recolzaven l’agressora fins a persones que estripaven la butlleta i defensaven amb sentiment i arguments la dona musulmana. L’experiment va repetir-se fins a 23 vegades i unes quaranta persones van haver de posicionar-se davant d’aquesta agressió racista.


L’experiment va ser possible gràcies a la col·laboració desinteressada de dues grans actrius: Adeline Flaun i Meritxell Martínez Bellafont, de La Xixa Teatre. DMA Producciones va enregistrar-ne el resultat a través de càmeres dissimulades. La productora va editar un video d’un minut que es va passar als cinemes CINESA de tot l’Estat espanyol, abans de l’emissió de la pel·lícula Fences, dirigida i protagonitzada per Denzel Washington.

També es va elaborar una versió més extensa, que es va viralitzar amb rapidesa a les xarxes socials, superant el milió de visualitzacions a Youtube. Posteriorment, l’equip d’activistes #aixòésracisme va organitzar un focus grup, on les diferents persones que hi van participar van poder intercanviar sensacions sobre l’experiment social.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SensiSOSWEb1 (1)
photo_6026273325052969604_y
BannerWebRecopNoticias