EL TRIBUNAL SUPREM BELGA REBUTJA EL VEL A LES ESCOLES

 EL Tribunal suprem belga considera que la prohibició dels signes religiosos a les escoles no és discriminatori, sinó que "reforça els principis d' igualtat  i fraternitat"

Dues sentències són les  desestimades per  l’alt tribunal belga, presentades pel moviment contra el racisme, l’antisemitisme i la xenofòbia Mrax  envers els reglaments  de dues escoles  de la regió de Charleroi, al sud del país.

 

Les escoles de Vauban i Gilly van incloure al 2005 en el seu reglament intern la prohibició de portar  "qualsevol  vel cobrint el cap ,o qualsevol signe de pertinença política o religiosa a l'interior del recinte escolar". Tots dos  reglaments van ser ratificats pel ministre regional d'Educació.

 

L’associació Mrax qualificà  els reglaments de discriminatoris perquè constituïen un atac directe als  drets fonamentals dels alumnes musulmans.  Raó per la qual, es presentà una demanda contra el Ministeri d'Educació francòfon davant el Tribunal Suprem.

El màxim tribunal ha desestimat els recursos argumentant que tots dos reglaments, "lluny d¡anar contra l’objectiu social del recurrent" ( la lluita contra el racisme i la discriminació), " tenen el mateix objectiu i  ho reforcen". És a dir, la prohibició del vel islàmic no tan sols és legal, sinó recomanable per evitar  la discriminació  i reforçar  la igualtat dels alumnes.

 

El president de l’associació Mrax Radouane Bouhlal, qualificà la decisió judicial de "ideològica, dirigida i antidemocràtic" anunciant tot seguit que presentaria una denúncia davant del Tribunal de Drets Humans del Consell d'Europa. Bouhlal  va recriminar la no admissió a la demanda, i que al mateix temps es pronuncies  sobre la qüestió de fons, sense donar l’oportunitat a l’associació a defensar les seves posicions.

 La decisió judicial, pel contrari, va ser acollida amb satisfacció pels mitjans polítics i pedagògic laics, els quals defensaven la prohibició general del vel islàmic i dels signes religiosos que  comporten la pertinença a una religió a les escoles.

El govern belga, ha delegat al tema  als centres escolars la decisió de prohibir el vel islàmic. Això comporta que les zones on hi ha una forta immigració musulmana, la escola estigui sotmesa a forts pressions que condicionen el programa educatiu i les activitats escolars. Per exemple, a  les escoles municipals de Brussel·les centre està prohibit el vel, mentres que a Molenbeek, un ajuntament que forma part de la capital  belga, si es permet. 

 

.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SegondaRondaCrowd
Entrevista rtve plau cafe idees
¿Cómo funciona el racismo?