Entitats socials de Manresa denuncien violència policial i racisme contra joves migrats a la ciutat

Demanen que es deixi de vincular la migració amb la criminalitat i exigeixen que l’administració es responsabilitzi

Notícia de social.cat. Dimecres, 21 de febrer de 2024 | 09:30 h

Diverses entitats denuncien que s’estan duent a terme identificacions i intervencions racistes a joves d’aparença magrebina a Manresa i alerten que aquests dispositius policials són desproporcionats i van acompanyats d’un discurs islamòfob i criminalitzador promogut per alguns grups polítics de la ciutat. Així mateix, denuncien que l’increment de presència policial als carrers augmenta la violència i el racisme vers certs col·lectius i insten a l’Ajuntament de Manresa i la Generalitat a responsabilitzar-se. 

Les entitats denuncien que a la ciutat bagenca s’està promovent una relació falsa entre els grups de joves d’origen migrat i un suposat augment de la criminalitat. Denuncien que des del mes de setembre de 2023 s’està intensificant la sobrevigilància del col·lectiu per part dels Mossos d’Esquadra, policia local i policia nacional. 

SOS Racisme, en un comunicat de suport a entitats territorials manresanes com Càritas Manresa, o Bages per tothom, alerta que, a banda de les batudes policials, a la capital del Bages s’han celebrat diverses manifestacions per part d’entorns propers a l’extrema dreta apel·lant a la seguretat a través de la formació “Manresa diu prou”. “Els convocants estan aprofitant la vulnerabilitat social i econòmica dels adolescents, joves i infants migrats per fer-los culpables d’unes violències que ells pateixen al seu torn en la seva versió més dura”, denuncien. 

Davant aquestes mobilitzacions, diversos col·lectius socials, populars i comunitaris de la ciutat van publicar un comunicat per denunciar la situació. Tres mesos més tard, els col·lectius asseguren que l’administració no ha actuat front l’augment del racisme. Exigeixen que cessin les batudes policials, ja que aquestes, alerten, “se sustenten sobre els criteris de fenotip, perquè a més de ser il·legals, atempten contra la dignitat de les persones, en aquest cas infàncies i adolescències, i són elements que dinamiten la cohesió social i contribueix a relacionar migració amb delinqüència”, denuncien al comunicat. Reclamen també que es posi fi  a les narratives que situen a la infància en situació de vulnerabilitat com a infància perillosa, especialment els joves migrats sols.

Reiteren que la relació directa entre migració i criminalitat no existeix, ni a Manersa ni arreu de Catalunya. Apunten que segons les dades de diversos estudis la taxa de delinqüència és menor entre els nascuts a l’estranger que entre els nascuts al país. “Concretament a la ciutat bagenca, l’increment d’inseguretat que denuncien alguns sectors és absolutament falsa”, alerta SOS Racisme al comunicat. Asseguren que les dades delinqüencials entre el gener i l’agost del 2023 indiquen que no hi ha hagut un augment significatiu dels delictes a Manresa respecte a l’any anterior, segons dades dels Mossos d’Esquadra. 

“L’associació entre migració i delinqüència, per desgràcia tan arrelada a l’imaginari social a l’Estat espanyol, no té a veure amb dades objectives, sinó amb narratives racistes i islamofòbia”, denuncia SOS Racisme. Posen el focus en els prejudicis racistes que hi ha darrere del disseny del model de seguretat i les polítiques racistes que implementen aquest model. Apunten també que la violència i discriminació policial està emmarcada i protegida per lleis com la d’estrangeria, el sistema penal i altres institucions públiques. “Per assolir una verdadera seguretat cal garantir igualtat de drets i una societat lliure de racisme”, reivindiquen. 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

WebLleiRacista
EntrevistaCheikhPublico