EXIGIM INVESTIGAR LES CONDICIONS DEL CIE DE ZONA FRANCA

Des de SOS Racisme-Catalunya volem denunciar un cop més les vulneracions dels Drets Humans que es donen als Centres d’Internament per a persones Estrangeres (CIES). Aquest cop ho fem en motiu de l’anunci d’una vaga de fam que estan realitzant persones retingudes al CIE de Zona Franca a Barcelona per exigir la seva llibertat i denunciar les condicions precàries en les que viuen, inclosos amenaces i maltractaments.
Degut al secretisme i al blindatge que envolta els CIES, des de SOS Racisme donem la veu d’alerta davant aquests presumptes maltractaments i les informacions rebudes de la vaga de fam, actuant com altaveu de les persones retingudes i demanant que s’aclareixin els fets.
Des de SOS Racisme hem demanat informació sobre aquests fets a la Delegació del Govern Espanyol a Catalunya i també hem posat en coneixement de les noticies rebudes al Defensor del Pueblo, perquè investiguin aquestes possibles situacions de maltractament. Situacions que tant al CIE de Zona Franca com d’altres es repeteixen periòdicament tal com ja denuncien diversos informes europeus i del mateix Defensor del Pueblo.
Des de SOS Racisme denunciem:

 • Les vulneracions de drets fonamentals i agressions que es donen en els CIES i la situació d’indefenció de les persones detingudes.
 • El secretisme que envolta els CIES, estratègicament aïllats (física i legalment) i que propicia el context per vulneracions de drets i abusos cap a les persones retingudes. Existeix una impossibilitat d’accés tan per part d’agents socials com de mitjans de comunicació. I molta por per part de les víctimes a veure agreujada la seva situació si ho denuncien.
 • El fet que, quan les situacions són denunciades, s’expulsi a les víctimes, comporta una impossibilitat per investigar els fets, tal com ja va passar ara fa un any al CIE de Zona Franca.

Des de SOS Racisme demanem:

 • Una investigació dels fets que han provocat la vaga de fam i com s’ha desenvolupat aquesta al CIE de la Zona Franca, depurant si s’escau responsabilitats. Tot tenint en compte la dificultat per tramitar i denunciar casos de maltractament.
 • Un cop més, el tancament dels Centres d’Internament per a persones estrangeres, ja que són la mostra més flagrant de la vulneració dels drets de les persones en un Estat democràtic i de dret. Volem fer ressò de l’existència d’un centre d’aquesta mena a una ciutat com Barcelona, que fa valer el seu pretès esperit cosmopolita i d’interculturalitat, i la hipocresia que això representa.
 • Mentre continuïn oberts els CIES, exigim una normativa amb contingut estricte de garanties jurídiques i humanitàries que reguli els centres, preservi la dignitat humana de les persones internes i garanteixi més transparència sobre aquests. I tal com ja marca la darrera reforma de la Llei d’estrangeria, es permeti l’entrada a les associacions de defensa dels drets humans.Des de SOS Racisme-Catalunya un cop més oferim el Servei d’Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD) a aquelles persones i familiars que hagin vist els seus drets vulnerats.
  Els CIES són en si mateix una mostra flagrant de la vulneració dels Drets Humans a la nostra societat. Centres en els que es detenen a persones en situació administrativa irregular, persones que no han comès cap delicte sinó una falta administrativa, nouvingudes però també assentades a la nostra societat, i que poden passar fins a 60 dies ¡,segons la nova reforma, retingudes amb la incertesa de si seran expulsades o quedaran al territori amb una ordre d’expulsió sense executar. Una vergonya pels Estats de drets i democràtics europeus, que es veu agreujada amb la Directiva europea de la Vergonya. L’Estat Espanyol té el trist privilegi d’haver estat el primer en incorporar-la en la seva llei.
  Barcelona, 19 de febrer del 2010
  SOS Racisme-Catalunya

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SensiSOSWEb1 (1)
photo_6026273325052969604_y
BannerWebRecopNoticias