La por al virus de la grip A fomenta la xenofòbia

 La possessió d’un passaport mexicà, suposava un factor de risc a Xina, que  va mantenir  tancats a un grup de 70 ciutadans del país per raons sanitàries.

Des de el govern, el primer ministre Felipe Calderón titllà la situació de discriminatòria i envià ahir a la nit un  avió per repatriar als ciutadans aïllats. 

Sembla ser que entre els estats s’ha  estès la creença, que la millor manera de lluitar contra la grip, és blindar als aeroports dels vols procedents de Mèxic.  

Aquest mètode  practicat a alguns països sud americans com  Paraguai, Bolívia, Equador, Colòmbia i Cuba no ha tingut la mateixa acollida a la Unió Europea. Entre els 27  estats membres,  es prefereix mantenir les connexions aèries .

Per altre banda, Felipe Calderón president de  Mèxic, adverteix dels efectes xenòfobs que poden comportar  les estratègies adoptades dels països per contenir el transcurs del virus.. “No le estamos pidiendo  caridad ni favores a la comunidad internacional, sino que se abstenga de tratos vejatorios o discriminaciones 

La reacció de França  que ha decidit tancar les fronteres als ciutadans mexicans i la mesura d’Israel denominant al virus, “la grip mexicana”, genera  la llavor de la xenofòbia de manera indiscutible. 

En efecte, les manifestacions més extremes s’han registrat a EE. UU on es creu que l’origen dels contagis radiquen dels immigrants il·legals mexicans. Alguns mitjans de comunicació han arribat a qualificar als immigrants mexicans de “ criminaliens” , a denominar les sales d’hospitals de  “d’apartaments per mexicans” i fins i tot parlar de “influencia fajita”  exigint al govern mexicà que controli als seus “ bandits” . 

 El virus de la nova grip ha obert de nou el debat de la immigració, que  va estar desplaçat per  la crisis econòmica. Ara els més conservadors  l'utilitzen com a excusa  per renovar llurs arguments en contra de la immigració mexicana als Estats Units. 

 

No s’ha produït casos de discriminació contra  llatinoamericans provocats per la grip, però  si que ha desencadenat un augment dels  delictes derivats de la intolerància racial. Mentrestant, grups  socials que defensen  els drets dels hispans i el president Barack Obama, intenten tallar d’arrel els brots racistes que s’estan propagant als estats nord americans.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

photo_2024-04-24_13-32-18
OfertaLaboralAdministracio
photo_2024-04-15_09-32-08