La pressió popular atura una marxa neonazi a Varsòvia

Aldarulls entre feixistes, antifeixistes i policia a la capital polonesa – La marxa es realitzava per commemorar la proclamació de la independència de Polònia (1918)- Grups neonazis i d’ultradreta intenten apropiar-se de la data des de fa anys.

Com és sabut, Polònia és un país amb una història ben peculiar d’invasions a tort i a dret al llarg dels temps. Cada 11 de novembre es commemora que l’any 1918 el país s’independitzà de Rússia, Prússia i l’Imperi Austro-Hongarès. 5.000 persones van participar en la marxa d’aquest any,la majoria pertanyents a partits com ara Camp Nacional Radical (ONR) – que col·laborà amb Hitler i té escamots de semi-paramilitars-, el Renaixement de Polònia (NOP) o el partit que governà amb els germans Kazynski; la lliga de les famílies Poloneses (LPR). També s’hi van poder veure membres de bandes hooligans de Varsòvia, Txèquia i Sèrbia.

 

Com a resposta,  8.000 persones sortiren al carrer per bloquejar de forma directa la manifestació, inspirant-se en la dinàmica feta servir pels antifeixistes alemanys per combatre les manifestacions feixistes que es donen a la ciutat de Dresden. L’aliança Porozumienie 11 Listopada inclou des d’antifeixistes fins a moviments socials, sindicats, partits, grups eclesiàstics o jueus. A més, també es va denunciar l’atac al monument del gueto de Bialystok, mostra de la impunitat amb que actua l’extrema dreta.

 

La policia carrega contra els antifeixistes

 

Tot i que el bloqueig va impedir la marxa, la policia va fer dispersar els contramanifestants per tal de permetre la desfilada. Però això no va evitar una nova victòria contra el feixisme a base de barricades humanes. Llavors, els neonazis van començar a atacar als concentrats i es va desencadenar una guerra urbana espectacular entre feixistes, antifeixistes i policia. No va ser fins al cap d’unes hores que els grups neonazis van ser escortats per la policia i conduïts fins les afores de Varsòvia.

 

Des de l’antiracisme volem felicitar a les poloneses que van sortir a plantar cara a l’extrema dreta nacional catòlica, antisemita i filo-feixista, jugant-s’hi el tipus i fent-los fora dels carrers.  Al mateix temps lamentem l’actuació policial i política, que un cop més tolera les expressions feixistes, racistes i xenòfobes i en canvi actua violentament contra les persones que s’organitzen per tal lluitar-hi en contra i criminalitza als moviments socials i polítics dels quals formen part.

 

Font: Setmanari la Directa

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

photo_2024-04-15_09-32-08
PresentacióInforme2023
fotonoticiacat