Lluitem contra el racisme

La brutal agressió cap a una menor equatoriana en un vagó de tren el passat 7 d’octubre, posa de manifest la cara més violenta del racisme. El racisme es basa en el menyspreu cap a la persona diferent en els seus trets físics o culturals, legitima el poder d’uns sobre els altres, i ensorra tots els principis i valors democràtics.
Són molts els espais que ocupa el racisme i la xenofòbia en la nostra societat i moltes les seves manifestacions, actituds, comentaris. Aquestes són els primers passos per donar via lliure al racisme més violent, però recordem que qualsevol acció racista és violència, perquè el racisme de per si ho és.
Aquesta agressió racista ens ha de servir per recordar la necessitat de ser bel•ligerant democràticament per eradicar qualsevol pràctica que discrimini, exclogui i segregui a les persones pel seu color de pell, cultura, ètnia o religió. Moltes són les situacions que passen desapercebudes, quan no es normalitzen, en el dia a dia: comentaris xenòfobs, discriminacions en l’accés a l’habitatge, als llocs d’oci són alguns exemples. Actituds i accions que tothom ha percebut en l’àmbit laboral, al carrer, a l’escola ,a l’escala de veïns o al camp de futbol. Deixar-les passar obre la bretxa de la impunitat. Només reconeixent l’existència del racisme podrem fer-li front, qualsevol actitud o conducta racista dóna peu a actituds i accions més violentes i més agressives.
Aquesta agressió racista ens ha de servir per recordar que tots i totes som ciutadans i ciutadanes i que una societat democràtica es valora pel tractament que ofereix els nouvinguts i nouvingudes i per incorporar com a valor col•lectiu l’antiracisme.
Per això la ciutadania, volem avui aquí manifestar:

  • La nostra solidaritat amb la víctima i la seva família. Així com la indignació i rebuig d’aquesta agressió i de qualsevol agressió racista.
  • Exigim que aquesta actuació no quedi en la impunitat i per tant demanem contundència a la justícia.
  • Fem una crida perquè la lluita contra el racisme sigui permanent i no només quan hi hagi una brutal acció violenta que ens causa indignació. Demanem a la societat que denunciï qualsevol discriminació de la que es sigui víctima o testimoni i als poders públics i polítics el seu compromís per fer les front

Lluitar contra el racisme és responsabilitat de tots i totes. Avui, i demà lluitem contra el racisme.
Barcelona 23 d’octubre 2007
Entitats impulsores: SOS Racisme Catalunya, Associació d’Equatorians de Catalunya, Federación de Asociaciones de Ecuatorianos.
SI VOLEU US ADHERIR A AQUEST MANIFEST ENVIEU UN MISSATGE Asosracisme@sosracisme.org
ADHESIONS AL MANIFEST:
Associacions:
Acció dels Cristians per l’Abolició de la Tortura (ACAT), Agència Serpal, Alternativa Vendrellenca, AMIC – UGT, Apropem-nos Poblenou, Asociación Catalana por la Integración de Homosexuales Bisexuales Transexuales Inmigrantes de Catalunya (ACATHI), Asociación Paraguaya de Asistencia a Sudamericanos, Asociación Paraguayos en Catalunya, Associació Amical de Mauthausen, Associació Adib Biladi, Associació CATPAJOVE, Associació de Cristians per l’ Abolició de la Tortura (ACAT), Associació de Dones Amazigues de Catalunya, Associació de Dones Immigrades Yemanja, Associació Equatorians de Catalunya, Associació per la ciutadania i la cooperació Entre Pobles, Associació Joves TEB, Associació Papers i Drets per a Tothom, Associació per les Nacions Unides, ATTAC Catalunya, Catalunya Paraguai Joves, CCOO, Centro Latinoamericano de Reus, CGT, Col.lectiu de Solidaritat amb la Rebel.lió Zapatista, Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, CONFAVC, Consell d’Associacions de Barcelona, Consell de la Joventut de Barcelona, Consell Nacional de Joventut de Catalunya, Coordinación Maloka Colombia, Coordinadora Gai Lesbiana, Dones Juristes, Dones per Dones, Espai d’Inclusió i Formació Casc Antic (EICA), Espai Lèsbic Lambda d’Estudis, EXIL, FAVB, Fedelatina, Federació Catalana d’ONG pels DDHH, Federación de Asociaciones de Ecuatorianos, Federación de Asociaciones de SOS Racismo del Estado Español, Federación de Asociaciones Gitanas de Cataluña, Federación ECOM de Barcelona, Fundació AKWABA, Fundació EXIT, Fundació Món3, Fundació Nous Horitzons, Fundació Pere Ardiaca, Fundació Plataforma Educativa, Fundació SER.GI, Fundació Solidaritat (UB), GRAMC Girona, Grup Elles, Ibn Batuta, Institut Català d’Estudis de Violencia, Institut dels Drets Humans de Catalunya, Joves per la Igualtat i Solidaritat, Llactacaru, Lluïsos de Gràcia, Llum del Nord, Moviment Laic i Progresista, Nuevos Colectivos, Observatori del Sistema Penal i dels DDHH de la UB, SAPPIR, So de Pau, SOS Racisme Catalunya, UGT, UNESCO Catalunya, Unió de Consumidors de Catalunya (UCC), Unión Romaní, USOC, Xarxa 9 Barris Acull, Xarxa de Dones Immigrades de Catalunya, Canal Latino, Museu d’Història de la Immigració de Catalunya.
Partits Polítics i Institucions:
Ciudadanos – Partit de la Ciutadania, Convergència Democràtica de Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya, Esquerra Unida i Alternativa, Iniciativa per Catalunya – Verds, Partit dels Socialistes de Catalunya, Unió Democràtica de Catalunya, Ciutadans pel Canvi, Lliga Socialista Revolucionaria, Partit Comunista de Catalunya, PSUC, PSUC-Viu, Joventut Socialista de Catalunya, Joves d’Esquerra Republicana de Catalunya, Joves d’Esquerra Verda.
Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de Santa Coloma de Cervellò, Ajuntament de Palafrugell, Comissió de Convivència de Sabadell, Grup Municipal Socialista de Sabadell, Agrupació Local del PSC de St. Sadurní d’Anoia, Agrupació Local d’ICV de Pont de Suert, Consulat d’Equador de Barcelona, Consulat de Perú a Barcelona, Defensor del Pueblo de Ecuador.

I més de 150 adhesions individuals de ciutadans i ciutadanes.

LUCHEMOS CONTRA EL RACISMO

La brutal agresión hacia una menor ecuatoriana en un vagón de tren el pasado 7 de octubre, pone de manifiesto la cara más violeta del racismo. El racismo se basa en el menosprecio hacia la persona que es diferente física y/o culturalmente; legitima el poder de unos sobre otros, y derrumba todos los principios y valores democráticos.
Son muchos los espacios que ocupa el racismo y la xenofobia en nuestra sociedad, y mucha sus manifestaciones, actitudes, y comentarios. Estos son los primeros pasos para dar vía libre el racismo más violento; pero recordemos que cualquier acción racista es violencia, porque el racismo de por si lo es.
Esta agresión racista nos ha de servir para recordar la necesidad de ser beligerante democráticamente para así erradicar cualquier practica que discrimine, excluya y segregue a las persona a causa de su color de piel, cultura, etnia o religión. Muchas son las situaciones que pasan desapercibidas, cuando no se normalizan, en el día a día: comentarios xenófobos, discriminaciones en el acceso a la vivienda o a los lugares de ocio, son algunos ejemplos. Son actitudes y acciones que todos hemos percibido en el ámbito laboral, en la calle, en la escuela, en la comunidad de vecinos o en el campo de fútbol. Dejarlas pasar abre la brecha de la impunidad. Sólo podremos hacer frente al racismo reconociendo su existencia; cualquier actitud o conducta racista da pie a actitudes y acciones más violetas y más agresivas.
Esta agresión racista nos ha de servir para recordar que todos y todas somos ciudadanos y ciudadanas, y que una sociedad democrática se valora por el trato que ofrece a los recién llegados, así como por incorporar el antirracismo como valor colectivo.
Es por todo esto que hoy y aquí, la ciudadanía queremos manifestar:

  • Nuestra solidaridad con la víctima y su familia, así como la indignación y el rechazo hacia esta agresión y cualquier agresión racista.
  • Exigimos que esta actuación no quede en la impunidad, y por tanto pedimos contundencia a la justicia.
  • Hacemos un llamamiento para que la lucha contra el racismo sea permanente, y no aparezca sólo cuando se da una brutal acción violenta que nos causa indignación. Pedimos a la sociedad que denuncie cualquier discriminación de la que sea víctima o testimonio, y a los poderes públicos y políticos su compromiso para hacer frente a estas acciones.

Luchar contra el racismo es responsabilidad de todos y todas. Hoy y mañana luchemos contra el racismo.
Barcelona, 23 de octubre 2007-10-23
Entidades impulsoras: SOS Racisme Catalunya, Associació d’Equatorians de Catalunya, Federación de Asociaciones de Ecuatorianos
SI OS QUEREIS ADHERIR A ESTE MANIFIESTO PODEIS ENVIAR UN MENSAJE Asosracisme@sosracisme.org

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SensiSOSWEb1 (1)
photo_6026273325052969604_y
BannerWebRecopNoticias