#NOTÍCIA: L’ONU crida l’atenció a l’Estat espanyol per vulneració de Drets Humans i li demana explicacions sobre alguns fets

tarajal_josePereiraEl Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides demana a l’Estat espanyol que doni explicacions sobre les devolucions sumàries a Ceuta i Melilla, la mort de 15 persones el febrer de 2014 a Ceuta, la violència dels policies a les tanques de la frontera sud, els casos d’abusos i agressions als Centres d’Internament per a Estrangers, entre altres qüestions.
L’Estat espanyol haurà d’informar a l’ONU sobre tots aquests aspectes relacionats amb la gestió de fronteres i els CIE, en el marc del VI Examen de compliment del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics que es realitzarà a Ginebra els mesos de juny i/o juliol de 2015.
Des de SOS Racisme Catalunya aplaudim la iniciativa del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides, considerem que és imprescindible que la ONU dugui a terme aquesta fiscalització amb els estats que en formen part; sent, també, la seva funció exigir als països que compleixin el pactes i acords que signen, i garanteixin els drets fonamentals.
L’Estat espanyol ha de complir la legalitat, protegir les persones que es troben al seu territori, garantint seus drets i respectant la seva dignitat.
No podem permetre les successives situacions en les quals el Govern actua de manera criminal i també il·legal, per això és necessari activar tots els mecanismes: institucionals, internacionals, nacionals,… i sobretot la societat civil, per denunciar aquestes vulneracions i exigir les responsabilitats oportunes, en aquest cas la dimissió del Ministre d’Interior.
De què haurà de respondre l’Estat?

L’avaluació que realitzarà el Comitè de Drets Humans de la ONU sobre l’Estat espanyol, a banda de la informació que haurà de presentar l’estat, també comptarà amb les aportacions de diferents ONG. En concret, l’executiu haurà de donar explicacions sobre:

  • Informació sobre els avenços en la investigació del cas de la mort de 15 immigrants que van morir el 6 de febrer a la platja Tarajal a Ceuta.
  • Sobre els casos de maltractament que es donen als Centres d’Internament i l’ús excessiu de les autoritats migratòries.
  • Els abusos relacionats amb els procediments d’expulsió d’estrangers, sobretot a Ceuta i Melilla.
  • Sobre els controls policials basats en perfils ètnics
  • Al voltant de la situació de menors estrangers no acompanyats, les mesures per protegir els seus drets, mesures per evitar els procediments irregulars en l’expulsió de menors no acompanyats, així com també les pràctiques per verificar la seva edat.
  • Sobre el desenvolupament del Pla de Drets Humans i la data prevista de la seva aprovació, l’estratègia integral contra el racisme de 2011, l’impacte de les retallades sobre les polítiques de lluita contra el racisme i la xenofòbia.
  • Alhora, també haurà de retre comptes sobre elements d’altres àmbits: aspectes d’igualtat en el mercat laboral, la lluita contra la violència de gènere, sobre la polèmica llei de seguretat ciutadana, la reforma del codi penal, l’ús excessiu de la força per part dels agents de les forces i cossos de seguretat, etc.

Foto de portada, Jose Pereira.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

photo_2024-04-24_13-32-18
OfertaLaboralAdministracio
photo_2024-04-15_09-32-08