Manifest de condemna a les paraules del Conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya

Des de l’associació Stop als Fenòmens Islamòfobs (SAFI) i SOS Racisme Catalunya volem manifestar la nostra profunda condemna a les paraules del Conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, aparegudes últimament en diferents mitjans de comunicació en relació amb l’ensenyament de la educació religiosa a les escoles publiques i concertades. Considerem que aquestes afirmacions són islamòfobes independentment del context en el qual s’hagin pronunciat. I ens sembla molt greu que es presenti l’islam com quelcom incompatible, i fins i tot, contrari a la identitat catalana. La Catalunya actual és plural i aquesta pluralitat en tota mena d’aspectes contribueix a la riquesa de la societat. Els musulmans i musulmanes ja formen part de la societat catalana i contribueixen a la seva identitat actual i futura sense necessitat de renunciar a les seves conviccions religioses. Els discursos que neguen a una part de la societat formar part del conjunt, en aquest cas per la seva identitat religiosa, són discriminatoris. Igualment, ens sembla indignant que s’insinuï que les persones que impartirien les hipotètiques classes de religió islàmica donarien suport (o promourien) el terrorisme.

D’altra banda, les declaracions del Conseller posen sobre la taula un cop més un debat que és necessari afrontar i que fa massa que es posposa: el de la religió a les aules i, en concret, la religió islàmica. El dret a rebre educació religiosa islàmica va ser reconegut fa més de 25 anys (als acords de Cooperació entre l’Estat i algunes confessions religioses signats el 1992) però mai s’ha aplicat a Catalunya. Podem debatre si aquest ha de ser el model d’educació religiosa a les aules o ha de ser un altre, però no podem seguir en una situació en que uns drets reconeguts en l’ordenament legal són sistemàticament ignorats per l’administració. El Departament d’Educació fa anys que ha rebut demandes per part de famílies sol·licitant educació religiosa islàmica i no hi ha hagut voluntat política per donar una resposta, arrossegant, així, un debat que s’hauria pogut resoldre fa temps. Això és en si mateix discriminatori i islamòfob. Especialment en un país on es mantenen amplis privilegis per a altres col·lectius, amb nombrosos centres educatius confessionals que reben concert econòmic i on tot just ara s’està debatent retirar al concert a aquells que segreguen per raó de gènere.

En una Catalunya laica, plural i democràtica el futur model d’educació religiosa ha de vetllar per l’equitat en el tracte entre tota la ciutadania amb les seves adscripcions confessionals o no, i per la garantia del dret a la llibertat religiosa i de culte. Al marge del debat que es pugui tenir entre una assignatura de “cultura religiosa” o “d’educació confessional”, cal en primer lloc respectar els drets.

Per tot això, exigim una rectificació al Conseller d’Educació Josep Bargalló.

Igualment, instem al govern a respectar els drets reconeguts a totes les confessions religioses i a repensar el model d’educació religiosa, respectant els drets, i construint un model des de la laïcitat i amb la participació de tots els agents implicats entre ells; la comunitat educativa, les famílies, així com les entitats, especialment les que treballen en la defensa dels DDHH.

Manifestt Conseller

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

Oferta Laboral - Web (2)
photo_5769658645548745453_x
ImagenWebMosos