#CONVOCATÒRIA: Marxa pels drets de les persones refugiades

SOS Racisme s’uneix a la crida per la Marxa Europea pels drets de les persones refugiades. Aconseguir vies segures i legals (#safepassages) per les persones refugiades que arriben a Europa és una petició d’urgència. Per frenar les devastadores conseqüències que té el xoc entre la desesperació de les persones que fugen d’un país en guerra, de la fam o de les dictadures, contra unes polítiques migratòries europees racistes a les que poc importen les vides humanes.

El 2015 més d’un milió de persones van arribar a Europa pel Mediterrani. Més de 3.700 no ho van aconseguir, i van morir o desaparèrixer pel camí. Enguany ja ens són més de 73.000 les persones que han arribat, i més de 410 les que han mort o desaparegut.
Mentre els governants dels països europeus continuen regatejant amb el número de persones refugiades a acollir, i dissenyen polítiques expoliadores i vulneradores de drets, la societat civil demanen que, com a mínim, permetin l’entrada en condicions segures i aturem els centenars de morts i els viatges de sofriment, que alimenten a màfies que trafiquen amb vides i somnis.
La marxa es celebrarà de manera simultània a més de 70 ciutats del món.
A Barcelona, la convocatòria és a les 12h, davant la Delegació de la Comissió Europea, al Passeig de Gràcia, 90. Des d’allà, la concentració avançarà fins la Delegació del Govern Central a Catalunya, al proper carrer Mallorca.
Esdeveniment de Facebook: https://www.facebook.com/events/1091941524171283/
Text del manifest, a sota.
27F 12h Marxa Europea pels drets de les persones refugiadesMANIFEST “VIES SEGURES JA!”
El 27 de febrer de 2016, ens mobilitzem a diverses ciutats europees per manifestar-nos a favor d’una Europa humana i solidària, no només responsable i fidel a la legalitat i al dret humà d’asil, sinó també d’una Europa que reconeix la seva responsabilitat en el drama de les persones refugiades.
Les persones refugiades fugen de la guerra, la persecució i la fam, situacions de les quals els governs de la Unió Europea en són directament responsables per la seva complicitat amb d’altres actors i amb tercers països involucrats directament en el conflicte, en el comerç d’armes i en les intervencions militars en els països d’origen.
Contradient la seva responsabilitat moral i legal envers les persones refugiades, els governs europeus alcen murs, militaritzen el Mediterrani i vulneren drets fonamentals:

 • Des de principis de 2016, en només 40 dies, més de 410 persones han mort ofegades a la mar Mediterrània.
 • De les 160 000 persones pendents de reubicació a la Unió Europea, només 459 han estat reubicades.
 • Les condicions inhumanes en què viuen les persones refugiades als campaments de Calais, Dunkerque o a la frontera sud espanyola empitjoren dia a dia.
 • S’aproven lleis discriminatòries que estigmatitzen les persones refugiades i fomenten la xenofòbia.
 • Segons l’Europol, 10.000 nens refugiats i migrants no acompanyats han desaparegut dins les nostres fronteres sense deixar rastre i aquesta xifra podria augmenter.

És obligació de la UE i dels estats membres, a través de nombrosos instruments internacionals i tots els marcs juridics interns, assegurar que cap infant no queda en situació de desemparament.
Al setembre de 2015, les imatges del cos d’Ailan Kurdi, de 3 anys, van commocionar la ciutadania. Des de llavors, més de 300 criatures s’han ofegat en silenci. Segons les Nacions Unides, els menors representen més d’un terç de les persones refugiades.
Exigim als governs europeus, i en particular al Govern espanyol, que actuïn per obrir vies segures per a les persones que busquen protecció internacional.

 • #ViesSegures, És a dir, vies segures i legals: no més morts a les nostres fronteres!
 • #ViesSegures, que evitin que les persones refugiades hagin de recórrer a xarxes de tràfic per accedir a un territori segur
 • #ViesSegures, on les persones refugiades se sentin protegides al llarg del seu viatge a través de la Unió Europea
 • #ViesSegures, mantenint les fronteres internes obertes a l’espai Schengen
 • #ViesSegures, que garanteixin una acollida digna en tots els països de la Unió Europea.
 • #ViesSegures, que no qüestionin el dret de les persones refugiades de mantenir les seves possessions, en trànsit i en el país d’acollida.
 • #ViesSegures, que garanteixin la reunificació de les famílies i l’estabilitat en termes de dret de residència per a les persones refugiades.
 • #ViesSegures, amb protecció immediata als nens i nenes refugiades i migrants no acompanyats, un grup d’especial vulnerabilitat.
 • #ViesSegures a Ceuta i Melilla, l’única porta d’entrada a la UE des de territori continental africà, en lloc de les tanques de la vergonya.

Els governs europeus tenen la responsabilitat i la capacitat de respondre. No volem més excuses: els governs no ens representen quan actuen de manera negligent i xenòfoba, permetent la mort de milers de persones. Les vies segures hi són: exigim que s’obrin JA.
#ViesSegures JA!
 

 
Descarrega’t el material de difusió AQUÍ

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

OfertaLaboralAdministracio
photo_2024-04-15_09-32-08
PresentacióInforme2023