Més de 45 mil expedients d’extrangeria sense resoldre a Barcelona

Les oficines d’estrangeria de diferents ciutats de l’Estat espanyol estan col·lapsades. No es tracta d’una situació nova, sinó d’un problema que fa anys està obstaculitzant l’accés a drets fonamentals de centenars de milers de persones que estan en situació administrativa irregular al país. Ja al 2018, aconseguir una cita previa mitjançant la plataforma electrónica es va tornar dificilíssim. Però a partir de 2019 la situació va anar empitjorant fins el punt que  moltes persones van començar a pagar a hackers por conseguir una cita.

 

Aquest col.lapse arriba al nombre més alt d’expedients acumulats a la ciutat de Barcelona, on la xifra supera els 45.855 persones pendents que els resolguin tràmits a aquestes oficines arreu de Catalunya, segons ha publicat Ser Catalunya. Ara mateix, el volum de resolucions es redueix a un ritme de 800 a la setmana, i la voluntat de la delegació és que això vagi a més per acabar assolint els terminis establerts per resoldre aquests tràmits, que són de tres mesos.

 

De fet, les treballadores del Consell Municipal d’ Immigració de Barcelona (CMIB) van publicar una queixa de la situació a través d’un comunicat, en el qual denunciaven que aquesta situació, lluny de resoldre’s, s’ha anat agreujant en els darrers mesos fins a superar els set mesos d’endarreriment. Segons el comunicat, actualment es calcula que hi ha uns 22.000 expedients sense revisar i uns 17.000 en tràmits diversos. I a això, s’hi haurien de sumar els més de 3.000 recursos de reposició interposats que també porten un endarreriment de set mesos per ser resolts. En definitiva,apuntaven les treballadores,  les dificultats per les quals passen les persones immigrades davant de l’administració “les aboquen a una situació d’arbitrarietat i inseguretat jurídica, que afecta el seu dia a dia i comporta un estat d’angoixa i patiment absolutament innecessari”. 

 

A més, els treballadors i treballadores de l’Oficina d’Estrangeria han denunciat reiteradament la manca de personal i de recursos materials per garantir una resolució àgil i eficaç dels diferents tràmits presentats i han reclamat a l’administració central la dotació dels recursos necessari per poder realitzar de manera adequada la seva feina, atès que aquests endarreriments en la resolució dels expedients presentats a les oficines d’estrangeria comporten una greu vulneració dels drets d’igualtat entre les persones recollit en l’article 9.2 de la Constitució Espanyola.

L’ article estableix l’obligació dels poders públics de garantir que la igualtat i la llibertat dels individus i els grups en què s’integren siguin real i efectiva i els insta a remoure els obstacles que impedeixin o dificultin la seva participació plena en tots els àmbits de la vida política, econòmica, cultural i social. 

 

Es tracta de permisos com el de residència o el de treball que garantitzen poder treballar, llogar una vivenda, accedir a la seguretat social o, en definitiva, gaudir plenament de qualsevol dret fonamental.

La situació també s’està denunciant  des de fa anys  des de les colectives migrants i entitats antiracistes que te el seu origen en la deixadesa de funcions de les administracions, que ni tant sols estan cumplint amb les pròpies regulacions que estan estipulades a la llei d’estrangeria. Ja de per sí suposa  un laberint burocràtic que genera molt patiment i inseguretat, però que sumat als enderrariments també es potencia l’abús d’empreses que s’estan lucrant amb el negoci de les cites per estrangeria.

 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

WebLleiRacista
EntrevistaCheikhPublico