Nota de premsa davant la denegació del permís a la comunitat musulmana per obrir un oratori a Girona

L’alcaldessa de Girona ha anunciat que no donarà permís a la comunitat musulmana per obrir un oratori al barri de Talaià. Aquesta negativa l’ha argumentat en deficiències tècniques i possibles problemes de trànsit, però també ha fet esment de la necessitat de vetllar i preservar la convivència al barri.
Des de SOS Racisme, volem cridar l’atenció sobre aquest darrer argument de preservar la convivència. És cert que una part dels veïns havien mostrat el seu descontent amb la ubicació de l’oratori per les molèsties que podia ocasionar de trànsit, aparcament i soroll. Però també és cert que una altra part dels veïns havien expressat la seva necessitat de tenir un espai de reunió on poder exercir el seu dret al culte.
Així de nou l’Ajuntament es troba amb una situació amb els veïns dividits entre els que demanen un espai de culte i els que s’oposen a l’obertura d’aquests espai. Davant aquesta situació cal trobar una solució que no vulneri els drets de cap de les parts i evidentment aquesta solució passa per reconèixer els drets de tots els veïns, independentment del seu origen i de si poden votar o no.
A Catalunya hem viscut repetits casos en que això no ha estat així i no només s’han vulnerat els drets de la comunitat musulmana, sinó que per una manca de responsabilitat política de l’Ajuntament s’han arribat a originar autèntiques escalades xenòfobes. Cal ser conscients que determinades actuacions polítiques i determinats discursos que es basen en la desigualtat i el no reconeixement de tots els veïns com a ciutadans amb drets són el pitjor atac per la convivència.
Des de SOS Racisme demanem:

  • A l’Ajuntament de Girona, que treballi en pro de la convivència tenint en compte les dues parts i vetllant pel reconeixement dels drets de tots els veïns. I que acompanyi les seves actuacions de les dosis de pedagogia social que siguin necessàries per trencar els prejudicis que a voltes ha generat l’obertura d’un oratori en un barri.
  • A la Generalitat de Catalunya, que la Llei sobre els centres de culte o de reunió amb fins religiosos, finalment doni resposta als conflictes sobre obertures d’oratoris, oferint un marc que acabi amb la diferència de criteris de les institucions municipals a l’hora de concedir llicències.

És important que les institucions prenguin consciència de les conseqüències que en aquests casos tenen els discursos i les actuacions que no reconeixen als veïns d’origen immigrat com a tals i que vulneren els seus drets, ja que dinamiten la convivència als barris i tiren per terra tota la feina que s’hagi pogut fer en aquest sentit. A Catalunya tenim forces exemples, i hauríem d’evitar sumar-ne cap més.
Barcelona, 23 de setembre de 2008
SOS Racisme-Catalunya

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SensiSOSWEb1 (1)
photo_6026273325052969604_y
BannerWebRecopNoticias