#NOTICIA: Concentració en record de les víctimes del Tarajal (Ceuta)

Divendres 6 de febrer commemoràvem el primer aniversari dels assassinats de 15 persones −Oumar, Larios, Joseph, Armand, Daouda, Ibrahim, Ousman, Nana, Jeannot, Yves, Samba, Youssouf i tres més, els cossos dels quals un any després segueixen sense identificar− a la platja del Tarajal, a Ceuta. I per tal de retre’ls homenatge, unes 200 persones, convocades per SOS Racisme, Tanquem els CIE i Migrastudium, ens vam concentrar l’endemà, dissabte, a les 7 del vespre, a la Rambla del Raval.
Durant l’acte, representants de les diferents associacions convocants van denunciar l’intent de tergiversació, per part de la Guàrdia Civil, que va arribar a donar fins a sis versions diferents dels fets, abans no va aparèixer un vídeo que les desmentia totes; es va denunciar la passivitat judicial, ja que el jutjat de Ceuta, en un primer moment es va inhibir a favor de l’Audiència Nacional, al·legant que les morts s’havien produït en aigües marroquines; darrerament, però, l’Audiència ha retornat l’expedient al jutjat de Ceuta.
Les persones concentrades vam manifestar que aquestes dilacions en la instrucció del cas no ens farien oblidar les morts, ni ens farien desistir de reclamar justícia. Malgrat exigim, des de fa molts anys, la derogació de la Llei d’Estrangeria, pel seu contingut discriminatori i racista, no ignorem que la mateixa llei obliga a proporcionar assistència jurídica immediata a les persones que creuen la frontera il·legalment, abans de decidir-ne l’expulsió; també obliga a informar-los dels seus drets i a estudiar tots els casos, per si la persona tingués dret a acollir-se a l’estatut de refugiat, i a donar auxili a les persones que es troben en el mar. Tots aquests drets són vulnerats de manera sistemàtica a les fronteres d’Europa.

Imatge de Fotomovimiento
Imatge de Fotomovimiento

Abans d’iniciar els parlaments, s’havia format un cercle amb fotografies i textos de les persones mortes i d’alguns testimonis que van veure com la policia els tirava bales de goma i gasos lacrimògens. També s’hi podia llegir el testimoni d’un dels supervivents que, en veure arribar un company, a punt d’ofegar-se, al costat d’una de les embarcacions patrulleres, va creure que finalment es podria salvar, però, davant del seu estupor i indignació, va veure com la patrullera no solament no l’auxiliava sinó que l’apartava de l’embarcació perquè no s’hi pogués enfilar. Aquesta va ser una de les 15 víctimes mortals.
Durant l’acte, també es van llegir fragments de poemes, es van repartir espelmes, que es van encendre en un moment molt emotiu en homenatge i record de les víctimes. També es va informar que a diferents ciutats d’Europa (Berlín, Londres, Madrid,…) s’estaven celebrant concentracions contra l’oblit i que a Ceuta s’havia organitzat una marxa, amb participació internacional, des del CETI fins a la platja del Tarajal, on era previst d’homenatjar les víctimes.
Finalment es va llegir el manifest unitari, en el qual s’exigeix l’aclariment dels fets i es demana la dimissió del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, com a màxim responsable d’aquestes morts.
Nosaltres no oblidem, i seguirem exigint justícia.
Podeu veure el reportatge de Fotomovimiento aquí.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

EntrevistaCheikhPublico
Noticia la directa
ArticleJosep_Vinicius (1)