#NOTÍCIA: Engeguen els àpats de La Família del costat a Horta-Guinardó, espais per combatre estereotips

SONY DSCSOS Racisme Catalunya concentra el cap de setmana del 29 i del 30 de novembre una part molt important del projecte La Família del Costat, ja que tindran lloc al voltant de 20 sopars o dinars entre veïns i veïnes d’orígens culturals diversos. La casa de la Roser i el Pep, a Horta, va obrir les portes ahir a un dels primers sopars, també obert als mitjans de comunicació, en el qual estava convidada la família de la Paulina, d’origen mexicà. Tots els àpats del cap de setmana de La Familia del costat tenen lloc al districte d’Horta-Guinardó, la part de Barcelona escollida per aquest 2014, que coincideix en l’any de La Família.
Mole, quesadillas, llom farcit amb ametlles i vichysoisse va ser el menú escollit per la Roser i el Pep, la família d’Horta que ahir va convidar a sopar la família de la Paulina, formada per la seva neboda, la filla de la mateixa i una amiga. És un dels primers àpats organitzats per SOS Racisme dins del projecte La Família del Costat, una idea provinent de SOS Racisme al País Basc i que s’ha decidit posar en marxa a la capital catalana, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
SONY DSC
Aquest cap de setmana del 29 i el 30 de novembre es faran simultàniament fins a 20 àpats, dinars o sopars, tots a Horta-Guinardó, on veïns/es diversos/es culturalment compartiran taula i debats.
Falten espais per trencar estereotips i prejudicis
Edo Bazzaco, portaveu de SOS Racisme, va explicar el per què d’aquest projecte, que ajunta conceptes com ara veïnatge, antiracisme i diversitat: “Falten espais i oportunitats perquè els i les veïnes de Barcelona es puguin conèixer”. I alhora, va precisar, per treballar tant els estereotips i prejudicis com els efectes del racisme social.
SONY DSC
Miquel Esteve, comissionat d’immigració de l’Ajuntament de Barcelona, també present a la roda de premsa, va recordar que a Barcelona hi ha una diversitat “molt notable”: quasi el 24% de les persones que viuen a la ciutat han nascut fora de l’Estat espanyol. El que no es vol, però, segons Esteve, és que “la ciutat diversa trenqui la cohesió social”.
Famílies diverses
El projecte la Família del Costat dóna dues opcions als i les participants: organitzar un dinar/sopar o anar-hi d’acompanyant, una figura que facilita els debats i garanteix que es generin espais de confiança.
“El model no serà una família catalana que acollirà algú d’origen estranger”, va matisar Bazzaco, sinó que pot ser a l’inrevés o que dues famílies d’orígens diversos s’obrin les portes mútuament. Alhora, es vol emfatitzar que les famílies participants siguin també diverses en tots els sentits (mono-parentals/marentals, parelles homosexuals, amistats, etc.).
SONY DSC
La Roser, l’amfitriona d’ahir, va explicar als mitjans de comunicació que estava “molt contenta” de conèixer la cultura de la Paulina i poder relacionar-s’hi. Al seu torn, la Paulina, que porta dos anys vivint a la ciutat, va remarcar que primer no coneixia ningú a la ciutat, però que ara ja té una amistat, la Loli, que també va convidar ahir, i vol “continuar coneixent gent” a Barcelona. “Els catalans em cauen molt bé, perquè defensen les seves costums i la seva llengua”, va assegurar, i tot seguit va desitjar que tan de bo la llengua que parla una comunitat indígena de la seva regió a Mèxic també pogués ser oficial.
Durant el sopar de dijous 27 de novembre, acompanyat per un facilitador, es va generar debat sobre diversos temes proposats pels propis participants: l’accés a l’educació i les discriminacions racistes en aquest àmbit va ser un d’ells.
Receptes col·laboratives
El web de Lafamiliadelcostat.cat servirà per compartir les receptes d’aquesta vintena d’àpats que tenen lloc els dies 29 i 30, així com les fotografies dels i les comensals. A més, tant a Instagram #lafamiliadelcostat com al Facebook de La Família del Costat es penjarà el resultat visual de les trobades veïnals.
Pararem més taules?
SOS Racisme confia a poder organitzar més àpats l’any vinent a altres districtes de Barcelona. Com ja s’ha fet en aquesta ocasió, el procés passa per contactar i reforçar els vincles amb associacions i equipaments del districte.
 
Més informació visual:

 
 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SegondaRondaCrowd
Entrevista rtve plau cafe idees
¿Cómo funciona el racismo?