#NOTÍCIA: Reclamem el compromís dels partits del Parlament pel tancament del CIE

Avui, representants de la plataforma «Tancarem el CIE» (formada per Migra Studium, Tanquem el CIE i SOS Racisme) han anunciat la convocatòria d’una nova mobilització ciutadana, el proper dissabte 20 de juny a les 18h, per exigir que el Parlament de Catalunya es posicioni a favor del seu tancament.
Després de l’èxit de participació aconseguit a l’octubre del 2014 amb l’acció «Encerclem el CIE», en la que van participar més d’un miler de persones, les entitats convocants esperen comptar amb el suport i mobilització ciutadana per donar un nou impuls a la lluita pel tancament definitiu del centre.
El posicionament del Parlament de Catalunya, una oportunitat històrica
Els darrers mesos les entitats SOS Racisme, Migra Studium i la plataforma Tanquem els CIES, han participat al Grup de Treball del Parlament de Catalunya pel tancament dels CIES. Les comissions d’aquest grup ha recollit les intervencions de representants d’associacions de drets humans, però també del Síndic de Greuges, el Jutge Joaquín Aguirre, així com sindicats i acadèmics. La darrera sessió es va celebrar ahir, 9 de juny, i s’espera el posicionament final per principis de juliol.
Les entitats compten fins el moment amb el compromís de 3 grups polítics, ICV-EUiA, CUP i ERC. «És una oportunitat única i històrica», incidia Margarita García O’Meany, portaveu de Migra Studium, doncs seria la primera administració estatal que es declarés en contra d’aquests centres. I per tal d’aconseguir-ho, l’eina de la mobilització ciutadana pensen que és indispensable. «Gràcies a les mobilitzacions i la pressió social hem aconseguit un reglament que feia 29 anys que esperàvem. Per aquest camí hem de seguir», explica Alba Cuevas, portaveu de SOS Racisme.
Esperen una mobilització massiva
«Barcelona inspira. Interna. Expulsa» diuen al vídeo de crida que han preparat amb la productora Metro Muster per difondre la convocatòria. «No podem permetre que els nous aires en política passin de llarg pel CIE de Zona Franca. És el moment de tancar-los» explica Andrés García Berrio, membre de Tanquem el CIE, i per fer-ho possible és necessària la implicació de la ciutadania.
El dissabte 20 de juny es comptarà amb busos llançadora des de Bellvitge per facilitar l’arribada al centre. També es podrà anar amb els transports públics habituals (bus 109 des de plaça Espanya i 21 des d’Avinguda Paral.lel ). Durant la concentració hi haurà parlaments de diferents personalitats participants i actuacions musicals, dinamitzades pel periodista Carles Solà (director de Tot un Món, de TV3), que ja va donar el seu suport als actes del 2014.
Roda de premsa. Presentació 20J #CIEsno
El pes del suport de la societat civil
Més de 200 entitat i 1500 persones donen suport a aquesta campanya, segons les entitats organitzadores, un fet vital per tenir una repercussió real. Tres d’aquestes entitats han participat a la roda mostrant el seu suport.
Daniela Ortiz, de Espacio del Inmigrante, ha presentat el seu suport a la campanya pel tancament del CIE com un pas més cap a l’abolició de la Llei d’Estrangeria. Fent un reconeixement a la resistència que efectuen les persones migrades: fent vagues de fam dins el CIE, resistint-se a les deportacions. I ha fet una crida per fer un canvi de visió i parlar de drets civils i no només de drets humans, quan parlem de persones migrades, per tal d’arribar a la igualtat real.
Aïda Guillén, directora de l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC), ha afegit al 20J tres dates més a tenir en compte: l’1 de juliol, dia que entra en vigor l’anomenada Llei Mordassa, una oportunitat perduda d’eliminar les batudes racistes, tal i com reclamava la Unió Europea. El 25 de juny, quan l’Esta espanyol haurà de manifestar el seu compromís o no a les exigències de l’Examen Periòdic Universal en relació a la garantia de Drets Humans.
Toni Borrell, representant de la plataforma «Stop Mare Mortum», es sumen a l’acció de perquè creuen que els CIES «són una peça més de l’engranatge de les polítiques migratòries europees que continuen veient la immigració irregular com una vulneració de les fronteres europees, i no com una crisi humanitària, posant els interessos econòmics per davant de la vida i de la dignitat humanes».
Més informació:
@tancaremelcie
tancaremelcie.cat
facebook/tancaremelcie
info@tancaremelcie.cat

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

CartelEventoCrowdSOS
Entradas_MEDIDASWEB
photo_2024-04-24_13-32-18