OBJECTIU VALLECAS = 35

La policia espanyola fixa uns objectius numèrics setmanals d'arrestos d'immigrants en situació irregular

El Ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, donant explicacions sobre la circular interceptada a la Policia

 

"Extranjeros: en base a la población de cada distrito, hay que hacer un número de detenidos. Villa Vallecas, objetivo=35. Si no los hay, se va a buscarlos fuera del distrito”. A través d’aquesta nota interna de la policia madrilenya que ha sortit a la llum l’aplicació “especial” de la Llei d’Estrangeria per part de les forces policials, un mètode que es realitza aparentment en tot l’estat espanyol. Més concretament, el que s’ha desvelat és que les detencions de “sense papers” s’ha dut a terme en els últims temps seguints uns criteris numèrics que fixàven unes quotes setmanals d’arrestos.

 

 

 

El Ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va ser interrogat sobre aquest tema dilluns al matí, i va afirmar que el fixament d’uns mínims de detenció d’estrangers en situació irregular es fa seguint el compliment estricte de la llei i que la policia actua fixant objectius quantitatius només en situacions determinades, que responen a un percentatge d’augment de la delinqüència en una zona en particular per exemple. 

Les redades d’arrest de “sense papers” de la policia són per als immigrants un fet habitual. En un reportatge del diari El País, algunes persones d’origen immigrant afirmen conèixer els punts i els horaris habituals en el seu trajecte diari en els que les forces policials fan detencions massives. El portaveu de SOS Racisme de Madrid, Javier Ramírez, assegura que molts immigrants sense la documentació en regla es tanquen als seus domicilis, i subratlla: “els immigrants ténen cada cop més inseguretat, (…), molts fugen de la policia, ho veuen com un cos repressor”.

Abuy Nfubea, president de la Federació Panafricana, ha estat denunciant la situació desde fa molts mesos. Nfubea afirma que la policia es presenta cada cap de setmana a un bar on es reuneixen molts joves negres i afegeix que aquesta situació busca “provocar terror perquè la gent no tingui un sentiment de pertinença”. Aquest tipus d’accions policials no recau només en immigrants il·legals, també en immigrants en situació regular i en joves nascuts aquí, de pares estrangers: “és una imatge de racisme que els destrueix” conclou Nfubea. 

Sobre aquesta "peculiar" aplicació de la Llei d'Estrangeria, el ministre no ha donat més explicacions que "es verdad que en lo que se refiere a la ley de Estrangería quizás tengamos que explicarlo bien para que no se produzcan malentendidos". Tot i les reiterades preguntes sobre el tema, Rubalcaba no ha donat tampoc respostes en referència a la instrucció que reben els policies de posar els marroquins en situació preferent en el moment d'internar-los en un CIE, ja que la seva repatriació és menys costosa que la d'una persona procedent d’un altre país més llunyà. 

Paralel·lament, les declaracions dels sindicats de la Policia han afegit polèmica al tema; els sindicats apunten al Ministeri de l’Interior i asseguren que les directrius vénen de dalt. Alfredo Perdiguero, portaveu de la UFP (Unión Federal de Policía) afirma que existeixen presions cap als agents de policia perquè apliquin aquest sistema i fins i tot que aconseguir arribar a les quotes desitjades proporciona dies lliures. Perdiguero afirma haver denunciat aquesta situació a les últimes reunions amb la Jefatura Superior de Policía. A més, en un escrit dirigit al Defensor del Poble de finals del mes de gener, els sindicats SUP, CEP, UFP i SPP expressaven la seva preocupació en relació a les identificacions massives i indiscriminades a la via pública o locals d’oci, una pràctica que es realitza, asseguren, “sempre en compliment d’ordres superiors”.   

Dilluns 16 al vespre i a través de de la Direcció General de policia i Guàrdia Civil, el ministeri de l’Interior va dictar una instrucció que elimina les quotes de detenció d’immigrants en situació irregular i estableix que els plans operatius per combatre la immigració ilegal respondran només a “objectius qualitatius” en relació a problemàtiques de delinqüència. Però, lluny d’eliminar totalment els criteris numèrics com a guia per l’actuació policial, aquesta nota pretén “clarificar” l’aplicació de la Llei d’Estrangeria senyala qu’ "els objectius numèrics han demostrat reiteradament la seva validesa per millorar l'eficàcia de l'actuació policial i elevar els nivells de seguretat ciutadana. Per aquesta raó, aquests objectius numèrics (…) s'aplicaran específicament a l'àmbit de les infraccions penals” de les que s’exclou el cas d’infraccions consistents només en no tenir els documents en regla.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SegondaRondaCrowd
Entrevista rtve plau cafe idees
¿Cómo funciona el racismo?