Presó preventiva: criminalització, desproporcionalitat i racisme

La setmana passada vam assistir a un salt qualitatiu en la persecució contra les persones que es dediquen a la venta ambulant no autoritzada a Barcelona. El dia 24 de juliol Issa Seye va ser tancat al CIE de la ciutat. El dia 28 de juliol, una actuació per part de Mossos d’Esquadra contra la venda de productes penalment protegits, va suposar la detenció de set manters. Dissabte 30 de juliol, quatre d’aquestes set persones ingressaven a presó, després que es dictés en contra d’elles una mesura cautelar d’internament preventiu a presó.

Davant d’aquesta situació de criminalització, desproporcionalitat i racisme contra les persones que es dediquen a la venda ambulant, des de SOS Racisme Catalunya:
– Manifestem el nostre profund desacord en l’aplicació de presó preventiva contra els manters, i entenem que aquesta és una decisió racista, ja que la privació de llibertat hauria de ser una mesura d’última instancia. No obstant, aquesta és una pràctica massa habitual de l’administració de justícia, que alimenta la criminalització i estigmatització de determinats col·lectius de persones estrangeres.
– Denunciem com la perversa combinació del codi penal i la Llei d’estrangeria posa de manifest el racisme institucional que caracteritza l’Estat espanyol, així com la impossibilitat per les persones que es dediquen a la venda ambulant no autoritzada d’escapar del circuit: criminalització, persecució, detenció i expulsió. D’altra banda, per trencar aquesta roda, considerem indispensable aclarir els mecanismes d’aquest circuit, i les responsabilitats i connivències entre les diferents administracions que hi participen.
– Com a associació de defensa dels drets humans la nostra actuació, des del Servei d’Atenció i Denúncia, s’enfoca en la defensa de les persones que pertanyen a aquest col·lectiu i han estat víctimes d’abusos i situacions de racisme. Una tasca que, però, resulta impossible quan ens enfrontem a un sistema que, lluny de combatre el racisme, consolida la criminalització i estigmatització de les minories i de la pobresa.
– Reclamem un abordatge integral de la venda ambulant no autoritzada, que contempli, també, abordar la situació de discriminació racista i violació de drets que pateix el col·lectiu. Mentre la resposta institucional segueixi prioritzant la penalització i afectació a drets fonamentals, com és la llibertat, no aconseguirem protegir ni garantir els drets del col·lectiu, ni estarem treballant per construir una societat justa i lliure de racisme.
En aquest context, estarem, com sempre, a disposició d’aquelles persones que hagin patit una situació d’abús, agressió i/o discriminació racista. Així mateix, seguirem treballant amb la resta del teixit social de Barcelona per descriminalitzar el col·lectiu i perquè es prenguin mesures que garanteixin els drets d’aquests veïns i veïnes.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

CartelEventoCrowdSOS
Entradas_MEDIDASWEB
photo_2024-04-24_13-32-18