Què pots fer davant una batuda?

 Canalsolidari.org / Estàs prenent alguna cosa en una terrassa, asseguda en una plaça o sortint del metro i per casualitat ets testimoni de com un bon nombre de policies acorralen un bon nombre de persones immigrades per demanar-los els papers.

Alguna cosa et grinyola: és això legal? És il·legal? Què he de fer?

Dilluns passat els veïns del barri de Lavapiés que es trobaven cap a les set de la tarda prop de la plaça de Tirso de Molina de Madrid van presenciar una batuda policial massiva i programada basada en criteris racials, una situació que ve repetint-se de manera habitual en els darrers mesos en la zona.

Una vintena de policies acorralar als immigrants, la majoria africans, que es trobaven a la plaça i els va començar a demanar els papers un per un. Un bon nombre de veïns del barri es va acostar als agents per saber què estava passant i davant la desproporció de l’actuació policial els van començar a increpar. Finalment els policies davant la pressió veïnal van marxar de la plaça sense detenir ningú.

L’any passat diversos sindicats de Policia van denunciar que els seus superiors els obligaven a cobrir una quota de persones en situació irregular a canvi de diferents incentius. El ministre de l’Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, va sortir del pas prohibint expressament les quotes. “Les batudes massives estan prohibides i no existeix cap tipus de discriminació racial a l’hora d’aplicar la Llei d’Estrangeria”, va assenyalar en aquell moment. Els controls massius d’identitat, doncs, només poden fer-se per perseguir delictes perillosos i no tenir papers de residència no és perillós.

Però la realitat és que, tal com denuncien un bon nombre d’ONG i moviments socials, les batudes continuen donant-se en barris amb un alt nombre de veïns immigrants. I quan en presències una, pots fer alguna cosa? Coneixes els teus drets i deures davant aquest tipus d’actuacions policials?

Des de Ferrocarril Clandestino han elaborat un protocol de com actuar en cas de veure una batuda d’aquest tipus. Basant-nos en les seves recomanacions i en la d’altres col·lectius, com l’Associació sense papers fé10, Casablanca, Precarias o Traficantes de sueños, t’oferim una sèrie de recomanacions per si et trobes davant una situació d’aquest tipus i vols actuar:

>> El primer és informar-te sobre la potestat que tenen els agents de policia o mossos d’esquadra. Més avall trobaràs una llista dels drets i els deures que et emparen i als quals t’has d’acollir.

>> Abans de res cal mantenir la calma i l’educació. Encarar-se a un agent amb males maneres no et portarà més que problemes i és possible que acabis havent de declarar a comissaria. Estalvia-te’ls i simplement acosta’t amb bona actitud per preguntar què està passant i recordar que les batudes massives no estan permeses i molt menys els abusos verbals o físics.

>> Tingues un esborrany de SMS preparat perquè quan presenciïs una actuació policial polèmica puguis avisar tots els teus contactes ràpidament perquè s’apropin a la zona. Pot ser tan simple com: “Batuda a ….”

>> Altres col·lectius, com Estamos enredadas, proposen la utilització de mocadors vermells per alertar que s’està produint una batuda.

>> Recorda el número de placa dels agents amb qui tractis i la matrícula del seu cotxe patrulla.

>> Aconsegueix testimonis o ofereix-te com a tal, deixant el teu número de telèfon per exemple.

>> Si ets testimoni d’una situació d’abús, denuncia. Aquesta situació s’està repetint contínuament i com més persones la denunciïn més cas faran les autoritats. Hi ha diverses possibilitats.

>> Si et queixes davant del mateix agent que està duent a terme la batuda i no et fan cas, el següent pas seria posar una denuncia a la comissaria més propera, encara que ens han comentat que de vegades els agents tracten de dissuadir a la persona que va a posar la denúncia. Si et trobes en aquest cas, tu tries, però si decideixes seguir endavant recorda que és el teu dret i que és seguir amb el procediment que hauria de ser l’habitual. Recorda que en ocasions han estat els mateixos sindicats de policia dels que denuncien els abusos.

>> Interposar una queixa a la Conselleria d’Interior o denunciar els fets davant el jutjat, serien els següents passos als quals pots acudir si ets testimoni d’una situació d’abús policial d’aquest tipus.

>> Altres procediments seria utilitzar les xarxes socials per explicar i denunciar el que has viscut i/o posar una queixa davant el Síndic de Greuges perquè les institucions coneguin què està passant.

>> Pots muntar amb els teus amics i veïns “patrulles antibatudes” amb la idea de evitar-les. La idea seria mostrar als teus veïns immigrants que poden gaudir del barri perquè és de totes i perquè la “patrulla” vetlla pels seus drets.

>> Contacta amb col·lectius i ONG que en el teu barri treballin temes relacionats amb els drets de les persones immigrants i busca formes de col·laborar amb elles.

>> Organitza tallers sobre drets humans amb la informació que hagis obtingut i compartit entre els teus amics i veïns.

>> Utilitza aquestes idees i comparteix-les enganxant-les en cartells per tot el teu barri perquè els teus veïns i veïnes sàpiguen com ajudar.

 

Consulta els teus drets i també les obligacions davant els agents de policia a la noticia original que pots llegir a Canalsolidari.org

 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

photo_2024-04-15_09-32-08
PresentacióInforme2023
fotonoticiacat