#REFLEXIÓ: Una década de lluita contra els CIES

La lluita contra els Centres d’Internament de persones estrangeres, denunciant les vulneracions de drets que representen, la injustícia i la vergonya d’haver-ne a la nostra ciutat, al nostre país, va començar fa molts anys. Ha estat un gran esforç aconseguir que la gent sàpiga que existeixin, que el mitjans de comunicació en parlin i que els polítics els incloguin a la seva agenda.
Ara, després d’aquesta fita històrica –l’aprovació d’una resolució demanant el seu tancament del Parlament de Catalunya– considerem imprescindible mirar enrere i fer un breu repàs de part de la lluita viscuda fins ara.
Maig 2005 – 23 persones immigrades es fuguen del Centre d’Internament de la Verneda. Poc abans, veïns i veïnes, entitats i moviments ciutadans havien protestat per la deplorable situació del centre i la vulneració de drets que allà es donaven. El centre estava situat als baixos de la Comissaria de la Policia Nacional del barri de la Verneda, Barcelona.
Juny 2006 – Una cinquantena d’activistes van accedir a les obres del que esdevindria el nou Centre d’Internament de la Zona Franca. Una acció protesta realitzada duran la Segona Caravana europea per la Llibertat de Moviment.
Maig 2008 – La Directiva sobre la detenció i expulsió de persones estrangeres aprovada al Parlament Europeu, agreuja i legitima la vulneració de Drets Humans que es duu a terme als Centres d’Internament de persones estrangeres de tot l’Estat Europeu. Per mostrar el rebuig contra aquests centres i les polítiques europees que els legitimen, es va dur a terme l’acció «La Directiva de la Vergonya incinera els Drets Humans».
Juny 2009 – Amb l’objectiu de trencar el silenci al voltant dels Centres d’Internament, i informar i sensibilitzar la ciutadania sobre la seva existència i la necessitat de lluitar-hi en contra, es realitzen diferents accions: bicicletades, performance al carrer, «rutes guiades» fins al centre d’Internament, concerts… Intentant implicar polítics i persones del món acadèmic i cultural per aconseguir la màxima repercussió.
Maig 2010 – Mort un jove de 22 anys, Mohammed, al CIE de Barcelona. Diverses entitats, com l’OSPDH, Nuevos Colectivos i SOS Racisme, condemnen els fets i exigeixen el tancament del centre i mentre no es faci efectiva, que regularitzi el seu funcionament assegurant el respecte als drets de les persones. També s’organitzen actes de protesta davant el centre.


Octubre 2010 – El director del CIE fa fora del centre la directora de SOS Racisme, Alba Cuevas, quan acompanyava en Joan Herrera, aleshores diputat del Congrés per ICV. Aquest havia estat autoritzat per fer una visita al CIE acompanyat per altres persones, però no va acceptar la representant de l’entitat.
Desembre 2011 – Mor una jove al CIE de Aluche, Madrid: Samba Martine. Entitats i moviments socials denuncien negligència mèdica com la causa de la mort de Samba .
Gener 2012 – Mor un jove al CIE de Barcelona, Idrissa Diallo, i de nou es demostren les males condicions de les persones retingudes al centre i la vulneració de drets. Entitats i organitzacions denuncien el cas als jutjats. Es sospita una falta d’assistència mèdica.
Les mobilitzacions ciutadanes agafen més força. Els mitjans de comunicació es fan més ressò. Entre les campanyes de sensibilització, el Consell de Joventut de Barcelona i SOS Racisme engeguen la campanya «Els il·legals són els CIES».

Els il·legals són els CIE. #stopCIEs from Poca Broma Produccions on Vimeo.
Abril 2012 – El ministre d’Interior organitza una visita al CIE per als mitjans de comunicació. Però ell no compareix. És la primera i darrera vegada que els mitjans poden entrar i agafar imatges del centre. No es va permetre parlar amb cap persona allà retinguda.
Març 2013 – Una nova agressió i una vaga de fam d’interns denunciant les condicions de vida del CIE.
Juny 2013 – S’organitza l’entrada conjunta d’eurodiputats, entitats i mitjans de comunicació dins de la campanya internacional de denúncia «Open Acces Now» de la xarxa europea Migreurop. Al CIE de Barcelona entra l’eurodiputada del PSOE Carmen Romero, acompanyada de representants d’entitats. És la primera vegada que deixen entrar representants de SOS Racisme. Però no accepten l’entrada de periodistes convidats per l’eurodiputada.
Desembre 2013Mor un jove al CIE de Barcelona, Alik Manukyan. Entitats denuncien el cas al jutjat amb la intenció d’aconseguir una investigació profunda dels fets. Diverses mobilitzacions i concentracions porten la lluita al carrer.

Març 2014 – El Govern espanyol aprova el primer Reglament de funcionament dels Centres d’Internament. Associacions de professionals i de defensa dels drets humans mostren el rebuig al document per voler ser una «cortina de fum» i reclamant el tancament dels centres.
Octubre de 2014 – El 17 i el 18 d’octubre s’organitzen mobilitzacions en contra del CIE amb l’objectiu de mobilitzar la ciutadania en general. El 17 es reuneix el suport de personalitats destacades del món social, cultural i política al «Míting-piulada: 100 veus contra el CIE». I el dissabte 18 s’aconsegueix reunir més de 1,500 persones per fer possible el lema de la mobilització: «Encerclem el CIE».
Les dues accions, organitzades per la plataforma «Tancarem el CIE», formada per SOS Racisme, Tanquem el CIE i Migra Studium, han suposat un punt d’inflexió en les mobilitzacions contra els CIES.
Desembre 2014 – El Ple de l’Ajuntament de Barcelona aprova una declaració institucional molt crítica sobre els Centres d’Internament de persones estrangeres (CIE). La campanya Tancarem el CIE i el Consell de Ciutat s’incorporaran a la Comissió de Treball sobre el CIE formada per l’Ajuntament i els comandaments policials.
Gener 2015 – Dins la Comissió de Drets Humans i Justícia del Parlament de Catalunya es crea un Grup de Treball de Revisió del model dels CIE. La pressió de les entitas i la societat civil, aconsegueix que el debat sobre els Centres d’Internament entrin a la institució catalana.
Les entitats SOS Racisme, Migra Studium i Tanquem els CIES compareixen a una sessió del grup de Treball el mes d’abril. Actualment estem pendents de la votació de les conclusions, que es realitzarà a principis de juliol.
Juny 2015Més de 2.000 persones es concentren davant el CIE de Barcelona, en la mobilització més nombrosa fins el moment. Convocada per la plataforma “Tancarem el CIE” es demana que els partits catalans donin suport a la resolució pel tancament del CIE.
Juliol 2015 – El Grup de Treball de revisió del model dels CIE de la Comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament de Catalunya aprova la resolució per demanar el tancament dels CIE al Govern espanyol. La primera institució estatal i fins i tot europea, que fa un posicionament ferm contra aquests centres.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

25n
1
PlaEndreça_CAT