SOS Racisme aconsegueix que es condemni el propietari d’un bar per fer fora cinc persones pel seu color de pell

  • Els fets van passar el 15 de maig de 2016 a un bar d’Arenys de Mar, on el propietari va repetir més d’una vegada “no vull grups de negres al bar”
  • En aquesta ocasió, la versió dels denunciants va ser recollida a l’atestat policial dels Mossos d’Esquadra

Barcelona, 8 de febrer de 2019 – Fa gairebé tres anys, un dia a les 11 del matí, 5 amics estaven esmorzant a la terrassa de l’Open Sports Cafè, un bar situat al carrer principal d’Arenys de Mar. Un dels socis del bar, que ara ja no n’és propietari, va cridar un dels homes perquè entrés a dins. Li va dir que haurien d’abandonar el bar perquè no hi volia grups de negres. L’home va pagar el seu cafè amb llet, va sortir a la terrassa i va dir als seus companys que havien de marxar. Un d’ells es va negar a abandonar el local i va trucar als Mossos d’Esquadra. L’atestat policial recull que l’aleshores propietari del bar va argumentar: “No vull grups de negres al bar perquè donen mala fama”.
L’acusat ha estat jutjat per un delicte de denegació de prestació d’un servei privat per discriminació, recollit a l’article 512 del Codi Penal, i condemnat a 2 anys, 6 mesos i un dia d’inhabilitació especial per a l’exercici de profesió, ofici, indústria o comerç i inhabilitació especial per a l’exercici de professió o ofici educatiu, en l’àmbit docent, esportiu i de lleure. A més, haurà d’indemnitzar amb 300 euros a cadascun dels cinc homes discriminats, encara que només dos d’ells havien denunciat els fets. La sentència ha estat emesa a data 8 de febrer pel Jutjat Penal número 1 d’Arenys.
SOS Racisme, que ha liderat una acusació on també es personava el Ministeri Fiscal, valora positivament la sentència, en tant que recull correctament les declaracions dels denunciants i testimonis i reconeix els efectes negatius de la discriminació sobre la identitat de les víctimes, a qui s’ha vulnerat un dret fonamental.
Al mateix temps, Lorena Antón, advocada de SOS Racisme, remarca la importància que els agents de seguretat pública facin la seva feina: personar-se al lloc dels fets i recollir les versions de totes les persones implicades. Habitualment, la manca d’atestat policial i de testimonis dificulta el procés penal i fa que molts casos quedin impunes.
A.B, un dels denunciants, assegura que està satisfet amb el resultat de la sentència i agraït per l’acompanyament brindat des del Servei d’Atenció i Denúncia (SAiD) de SOS Racisme. “No en tinc cap dubte: si em tornés a passar, que esperem que no, tornaria a denunciar”.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

CartelEventoCrowdSOS
Entradas_MEDIDASWEB
photo_2024-04-24_13-32-18