SOS Racisme aconsegueix una quàdruple condemna judicial per a un agent de policia nacional que va agredir a quatre ciutadans d’origen estranger durant un control d’estrangeria

SOS Racisme mostrem la nostra satisfacció davant les resolucions judicials emeses pels jutjats d’instrucció número 1 i 24 de Barcelona, on hem aconseguit la condemna d’un agent de la policia nacional que, en diverses ocasions, va agredir i vexar verbalment a quatre ciutadans d’origen estranger durant els controls d’estrangeria que aquest cos policial duia a terme al centre de Barcelona, concretament a les rodalies de la Plaça Catalunya.
El dia 15 de setembre de 2005, el Sr. A.E. caminava per la Plaça Catalunya de Barcelona juntament amb un amic, el Sr. L.E. En aquell moment es van topar amb un control d’estrangeria de la Policia Nacional i uns agents vestits de paisà que, sense identificar-se, els van demanar la documentació. El Sr. L.E. els hi va mostrar però el seu amic no la duia a sobre, pel que va intentar explicar a l’agent que, si no els importava, el Sr. L.E. la podia anar a buscar mentre ell es quedava amb els agents. Sense mediar paraula, l’agent de policia va colpejar i conduir al Sr. A.E. fins a un vehicle de la policia nacional on va ser introduït. Al cap de 15 minuts, un nou agent de policia va obrir la porta del vehicle, va agafar al Sr. A.E. i, sense dir res, va colpejar-lo al cap mentre l’insultava amb expressions com: “Moro de mierda”. El Sr. A.E. va caure a terra, i l’agent el va seguir colpejant amb el peu mentre el seguia insultant. Les agressions físiques i verbals van seguir produint-se dins el vehicle, i aquest cop el policia nacional també va agredir al Sr. L.E.
El dia 6 de setembre de 2005, en un exercici d’abús d’autoritat durant un altre control d’estrangeria, l’agent condemnat va colpejar innecessàriament al Sr. R.J.B. i al Sr. A.L., causant-los ferides que van tardar diversos dies en sanar i insultant-los amb expressions racistes.
SOS Racisme vam acollir a les víctimes a la nostra Oficina d’Informació i Denúncies i l’advocada de SOS Racisme els va representar durant tot el procés judicial.
Finalment, el funcionari de policia ha estat condemnat per tres faltes de lesions, una falta d’injúries, i una falta de maltractaments. Un altre agent, que també va participar en els fets, ha estat condemnat a una falta de lesions. La quantia de les multes i indemnitzacions que la llei ha previst per aquests policies ascendeix a més de 3000 euros.
SOS Racisme hem posat aquests fets en coneixement de la Delegació de Govern, amb l’objectiu de conèixer quines mesures disciplinàries es prendran contra aquests dos agents.
Durant el transcurs dels judicis, membres de SOS Racisme vam poder sentir en vàries ocasions com els agents reconeixien l’existència dels controls d’estrangeria a Barcelona, activitat que en el seu moment Delegació de Govern va negar que es dues a terme.
La llei d’estrangeria planteja una visió policial i de control de la immigració. En conseqüència, empara la posada en pràctica d’actuacions policials basades en “la caça o persecució de l’immigrant irregular”. Els criteris seguits a l’hora de dur a terme aquestes actuacions responen a aspectes com el color de la pell o la fisonomia d’aquests ciutadans. SOS Racisme rebutgem aquestes pràctiques per sí mateixes, però a més, perquè fomenten aquests abusos i maltractaments. L’actuació policial ha de ser respectuosa amb els drets humans i ha de respondre a un bon us de l’autoritat amb la finalitat de donar servei a totes les persones.
SOS Racisme Catalunya
19 gener 2006

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

CartelEventoCrowdSOS
Entradas_MEDIDASWEB
photo_2024-04-24_13-32-18