Per la supressió dels Centres d'Internament

Des de SOS Racisme rebutgem l’existència dels Centres d’Internament per a Estrangers, contraris a tot principi democràtic de llibertat i de respecte als drets humans.
Què són els Centres d’Internament per a Estrangers?
Són centres de caràcter no penitenciari que acullen de manera preventiva (en espera de ser expulsats) als estrangers que no pertanyen a la Unió Europea i que es troben en una situació administrativa irregular dins de l’Estat Espanyol. Hi ha un total de 6 Centres d’Internament i un d’ells és l’antiga comissaria de La Verneda de Barcelona.
Per què es vulneren els drets humans als Centres d’Internament per a Estrangers?

  • Principalment pel fet que no hi ha cap regulació que vetlli per les condicions de vida dels interns.
  • Es priva de llibertat a persones que no han comès cap delicte, simplement una falta administrativa. Per tant, la mesura aplicada és del tot desproporcionada.
  • Les associacions, com SOS Racisme, o els Mitjans de Comunicació, tenen vedat l’accés a aquests Centres, de manera que només es pot saber en quina situació es troben les persones allà tancades pels testimonis directes.
  • Les condicions de vida acostumen a ser deplorables. En el cas concret de la Verneda (extensible a altres Centres) els estrangers estan tancats en un soterrani sense llum natural i escassa ventilació. En cada cel·la de 3×2 metres hi reclouen fins a 6 persones. Hi ha lavabos insuficients i l’assistència al WC no és lliure.
  • Als interns els retiren els seus objectes personals i en molts casos no es produeix mai el retorn d’aquests objectes.
  • Separen als adults dels seus fills i no hi ha facilitats per tal que els nens puguin tenir contacte amb els seus pares.
  • La duració de l’internament pot allargar-se fins a 40 dies, quan en una comissaria el límit són 72 hores.
  • Només es poden rebre visites un màxim de 5 minuts al dia en una franja horària d’una hora i sempre sota la supervisió de dos policies.
  • La falta d’intèrprets dificulta la comunicació entre els interns i els funcionaris i advocats.
  • Quan l’estranger surt del Centre acostuma a estar desinformat sobre els seus drets i la seva situació, així sol perdre el termini de 48 hores per a presentar un recurs contra la seva expulsió. El desconeixement provoca una situació d’enorme indefensa.

Què proposem des de SOS Racisme?

Al Govern Espanyol:
El tancament dels Centres d’Internament per a Estrangers i mentre aquesta mesura no es faci efectiva exigim que s’elabori una normativa amb garanties jurídiques i humanitàries que regulin aquests Centres.
Al Síndic de Greuges:
Que investigui la situació dels diferents Centres d’Internament per a Estrangers i insti al Govern a l’elaboració d’un reglament que permeti vetllar per la dignitat humana dels retinguts.
Als Mitjans de Comunicació:
Que recolzin la present campanya i facin saber a l’opinió pública l’existència i les condicions d’aquests Centres.
A les associacions de Catalunya:
Que s’uneixin a aquesta campanya i en facin difusió.
I a tu, ciutadà i ciutadana:
Que donis a conèixer els objectius de la campanya en el teu entorn, i si aquest tema t’indigna tant com a nosaltres, sàpigues que t’obrim les portes per a qualsevol tipus de col·laboració amb SOS Racisme.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SensiSOSWEb1 (1)
photo_6026273325052969604_y
BannerWebRecopNoticias