Un professor d'institut denuncia racisme a les aules… i és expedientat.

La escuela rota. Racismo y exclusión en las aulas (Ed. Carena) explica la història de dos estudiants d'institut. L'autor, Toni De la Rosa, és professor d'història i ha dirigit el centre Barres i Ones del barri de Llefià, a Badalona. S'ha basat en problemes de convivència interracial que s'ha trobat al llarg de la seva experiència docent, tot i que no dóna noms reals ni identifica l'institut. El llibre relata concretament les expulsions de dos alumnes: Keita, un noi de Gambia expulsat per una baralla amb un company de classe, i Hassan, acusat de traficar amb drogues.

 El cas de Keita il·lustra un ambient impregnat de valors xenòfobs i actituts racistes. Objecte de constants burles i d’insults, el noi es declarava, en una carta reproduïda en el llibre, “fart de que es burléssin de mi com si jo fos una cosa a la que poden jugar quan s’avorreixen”. Una baralla de Keita i un company va causar fortes amenaces d’expulsió a Keita tot i que l’altre noi implicat en la trifulca romania impune. Els tocs fortament racistes no només es trobaven en l’origen de la baralla (un clàssic”negro de mierda, vuelve a tu país”); el director va trobar necessari recordar al pare de Keita que “això no és la jungla” segons assegura De La Rosa.  

Per altra banda, l’expulsió de Hassan, d’origen marroquí, va ser objecte de denúncia per part de SOS Racisme, a més de merèixer el retret del Síndic de Greuges, que va demanar la revisió dels expedients i afirmà que els drets de l’adolescent van ser vulnerats. Hassan va ser acusat de tràfic de marihuana per dos companys de classe, va ser interrogat per la policia al centre i expulsat sense readmissió. Sos Racisme denuncia que el procés es va dur a terme de forma irregular “hi va haver falta de professionalitat i mala praxis: es van prendre la justícia per la mà”, ja que segons l’informe del Síndic, el menor no hauria d’haver sigut interrogat sense haver informat prèviament als seus tutors legals, i no se’l podia expulsar si l’acusació per tràfic de drogues no es demostrava davant del jutjat.

De La Rosa ha afirmat que el seu llibre ha ajudat a altres nois que pateixen agressions que “ara comencen a reclamar els seus drets” i a professors que, com ell, “estan acostumats a treballar amb famílies que reaccionen amb passivitat davant el menyspreu”.

El Departament d’Educació ha obert un expedient a De La Rosa i l’ha desvinculat del llibre, afirmant que el motiu es troba en les crítiques dels membres claustrals que el professor ha publicat en el seu blog, que “perjudiquen l’imatge del centre” i podrien ser objecte de sancions. De La Rosa denuncia que l’expedient ha sigut una reacció de la direcció del centre a la publicació del llibre.

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SensiSOSWEb1 (1)
photo_6026273325052969604_y
BannerWebRecopNoticias