UNA PASSA ENREDERA

Davant la publicació de la Sentència del Tribunal Constitucional que resol la Qüestió d’Inconstitucionalitat plantejada en relació a l’art. 607.2 del Codi Penal, declarant inconstitucional la prohibició penal de difondre idees o doctrines que neguin els delictes de genocidi, SOS Racisme Catalunya vol manifestar la seva decepció i el seu desacord amb la resolució esmentada, en quan suposa una passa enredera a una legislació que s’havia avançat a la línia europea just en un moment, en que la resta de països de la Unió estan penalitzant aquest tipus de conductes. SOS Racisme analitzarà detalladament la sentència els propers dies i en el seu moment farà una valoració més exhaustiva d’aquesta, però avui dia de la seva publicació, volem constatar que és una passa endarrere en la defensa de la democràcia:

  • Des de SOS Racisme entenem que els valors suprems del nostre Ordenament Jurídic són la igualtat i la dignitat de totes les persones que formen les nostres societats. Per aquest motiu, ni la llibertat ideològica ni la llibertat d’expressió, haurien de donar cobertura a doctrines que, a través d’una versió tergiversada de la historia, neguen fets irrefutables en relació a pràctiques que van suposar l’extermini de milions de persones, únicament per pertànyer a ètnies o col•lectius que es suposaven inferiors, fomentant el seu oblit, amb la intenció de trencar la barrera de rebuig social que impedeix la seva repetició. .
  • Entenem que la mera negació de genocidis constatats i acreditats, implica un menyspreu cap a les persones que els van patir i un atemptat contra tota la societat, en tant que posen en perill el dret de totes les persones a viure en convivència pacífica amb la resta, incitant a l’odi contra determinats col•lectius per raons racistes i xenòfobes. És tan greu a l’hora de defensar la democràcia negar, que justificar l’Holocaust. Les dues conductes inciten a l’odi i són la base ideològica de la violència racista i d’extrema dreta.
  • En cap cas es pot entendre que la difusió d’aquestes doctrines contribueix al debat públic, o a generar opinió, aquesta permissivitat no enforteixen el nostre sistema democràtic sino que el debilita, introduint missatges a la opinió pública clarament contradictoris amb els drets humans. I admetent unes pràctiques propagandístiques i de manipulació de la informació idèntiques a les utilitzades pel règim nazi per legitimar la seva existència, inadmissibles en un Estat de dret.
  • Compartint amb l’Alt Tribunal la importància que tenen les llibertats ideològiques i d’expressió, entenem que veient el nostre passat més recent i el nostre present,marcat pel rebrot al nostre país i a la resta de països d’Europa de moviments d’extrema dreta que fonamenten la seva ideologia i agressions en aquestes doctrines, així com l’increment d’agressions racistes i xenòfobes a les nostres societats, penalitzar la negació de genocidis com l’Holocaust és un límit just i necessari al dret a la llibertat d’expressió. En aquests casos la protecció de la mateixa societat i dels valors democràtics, van per davant de la protecció a la lliure circulació de idees.

 
És una llàstima que el Tribunal Constitucional no segueixi la línia del Tribunal Europeu de Drets Humans, que ha declarat en repetides ocasions que el dret a la llibertat d’expressió no empara la negació de genocidis. Així com la línia marcada per l’art. 1 de la Proposta de Decisió Marc relativa a la lluita contra el racisme i la xenofòbia, aprovada pel Concell de la Unió Europea en reunió de 20 d’abril de 2007, que veu la necessitat de que els Estats Membres adoptin les mesures necessàries per garantir la sanció de l’apologia pública dels crims de genocidi, així com la negació o banalització flagrant dels mateixos. La resolució del Tribunal Constitucional obre la via al rebrot de teories revisionistes i amplia la impunitat de l’extrema dreta, que juga a emparar-se en els valors democràtics que ella mateixa nega, amb la única finalitat de debilitar-lo.
Barcelona 16 novembre 2007
SOS RACISME CATALUNYA

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

SegondaRondaCrowd
Entrevista rtve plau cafe idees
¿Cómo funciona el racismo?