Més del 80% de les immobiliàries de Girona i Salt discriminen per motius racistes

Un estudi realitzat pel Diari Ara, on  han participat el Sindicat d’habitatge de Salt i el Sindicat Llogater de Girona,  revela que el 92,10% d’immobiliàries de Girona i el 83,33% de Salt accepten propostes discriminatòries per motius racistes. L’anàlisi s’ha realitzat a partir de trucades a immobiliàries per part de propietaris ficticis que han ofert a les agències la possibilitat de gestionar el lloguer del seu pis amb la condició de no oferir-lo a “immigrants o persones de color”, en paraules de les immobiliaries.

Les dades recollides a través d’aquesta anàlisi també  conclouen que almenys un 20% de les agències objecte de l’estudi reconeixen que practiquen la discriminació per raó ètnica o d’origen de manera sistemàtica. Les respostes han estat categoritzades en tres grups: acceptació de la proposta discriminatòria, amb una inequívoca resposta afirmativa de part de l’agent immobiliari; facilitació de la proposta discriminatòria, quan de forma indirecta l’agència possibilita aquesta discriminació, i refutació de la proposta discriminatòria, quan no s’accepta la proposta de gestionar el lloguer sota aquesta condició.

A banda d’aquest estudi, que deixa palès el racisme immobiliàri com un fet sistèmic i no puntual, aquesta mateixa setmana s’ha fet pública la primera sanció a l’estat espanyol per “discriminació en l’accés a l’habitatge”. Es demanen 90.001 euros a l’agent immobiliari per haver exclòs del seu anunci tot el col·lectiu de persones amb nacionalitats d’altres països.

Des de SOS Racisme tenim clar que aquesta vulneració en el dret a l’habitatge és una conseqüència directa d’un imaginari racista que fa possible que a les persones estrangeres i/o racialitzades com a no blanques se’ls hi atribueixin insolvència econòmica, comportaments depredadors respecte a la conservació del pis, o directament les mateixes immobiliàries o els propietaris presenten animadversió cap aquestes persones. En canvi, el potencial arrendatari blanc tindrà sempre el benefici del dubte pel simple fet de ser racialitzada com a blanca.

El dret a l’habitatge és un dret social constitucional regulat a l’article 47 de la Constitució espanyola (CE), i com a tal ha d’estar protegit per l’Administració pública que n’ha de garantir la seva efectivitat. A la pràctica, aquest dret es veu directament afectat per la gestió mercantil del mercat immobiliari, en el que les lleis d’oferta i demanda prevalen sobre els drets humans.

Cal tenir en compte, quan a racisme immobiliari que a SOS Racisme el 60% dels casos nous del Servei d’Atenció i Denúncia que vam portar al 2021 estan relacionats amb drets socials, són sobre racisme en l’ accés a la vivenda. 

De fet, altres dades que recolzen la manera flagrant en què s’està donant aquesta vulneració de drets en l’ámbit de l’habitatge les trobem a l’estudi en què l’Ajuntament de Barcelona va demostrar l’any passat la discriminació que pateixen les persones amb noms àrabs a l’hora d’accedir al mercat de lloguer. Van fer 500 sol·licituds fictícies per veure un pis posant noms autòctons, i 500 sol·licituds amb noms àrabs. El resultat va ser que les immobiliàries van respondre menys a les persones amb nom àrab.

A mida de visibilitzar el racisme immobiliàri i donar eines per tal de saber com denunciar aquesta pràctica hem elaborat una guia completa de preguntes i respostes, juntament amb el Sindicat de Llogaters. Llegeix-la i descarrega-la aquí.

 

Comparteix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Últimes notícies

A Twitter

Articles Relacionats

photo_2024-04-15_09-32-08
PresentacióInforme2023
fotonoticiacat