Ahir es va donar a conèixer per part d’alguns mitjans de comunicació la mort d’una persona de nacionalitat armènia al Centre d’Internament per a persones Estrangeres (CIE) ubicat a la Zona Franca de Barcelona. D’acord amb les informacions publicades, es va suïcidar durant la matinada del dimarts penjant-se amb els cordons de les seves sabates al trobar-se aparentment sol en el que es coneix com a cel•la d’aïllament.
Lamentablement una vegada més la mort d’una persona en el CIE ens mostra una realitat de vulneració de drets a la nostra ciutat. I per això, una vegada més des de SOS Racisme exigim el tancament d’aquests centres.
[A BAJO EN CASTELLANO]
Davant l’opacitat amb la que funciona el CIE de la Zona Franca, els antecedents de violència, maltractaments i morts que han denunciat persones que es troben allà privades de llibertat, així com per les dificultats a les que ens enfrontem tant per a l’accés a aquest espai, com per desenvolupar les nostres tasques de defensa dels drets humans, des de SOS Racisme exigim a les autoritats competents de l’Estat espanyol que duguin a terme una investigació suficientment profunda i efectiva dels fets ocorreguts al CIE de la Zona Franca, com a mínim en els termes en els que el Tribunal Europeu de Drets Humans (cas San Argimiro Isasa c. Espanya) els va indicar que haurien d’observar en casos on les persones que es troben sota custodia directa de la policia o d’altres serveis comparables de l’Estat.
La nacionalitat, condició migratòria o els antecedents penals amb els que suposadament comptava la persona que va morir al CIE de Zona Franca no han de ser un obstacle, ni justificació alguna per deixar d’investigar de manera efectiva i profunda els fets allí ocorreguts, com tampoc han d’utilitzar-se per a criminalitzar a les persones que es troben allí privades de llibertat.
Denunciem per enèsima vegada les precàries condicions en les que sobreviuen les persones retingudes als CIES. Ni tan sols existeixen les garanties ni els drets dels centres penitenciaris, tot i que les persones privades de llibertat no ho estan per un delicte sinó per una falta administrativa. Tampoc existeix un Reglament que reguli el seu funcionament. SOS Racisme portem anys denunciant aquestes irregularitats i aquest menyspreu als drets humans sense que hi hagi hagut cap conseqüència per les persones responsables, fins ara.
- Des de SOS Racisme estarem atentes al desenvolupament d’aquestes investigacions.
- Des de SOS Racisme exigim una vegada més que se’ns permeti desenvolupar les nostres activitats de defensa dels drets humans a l’interior del CIE de la Zona Franca.
- Des de SOS Racisme insistim una altra vegada en la necessitat de posar fi als CIEs i les constants violacions de drets humans que aquests representen, només amb la seva pròpia existència.
[CASTELLANO]
El día de ayer se dio a conocer por algunos medios de comunicación la muerte de una persona de nacionalidad armenia en el Centro de Internamiento de Extranjeros (CIE) ubicado en la Zona Franca de Barcelona. De acuerdo con las informaciones publicadas, dicha persona se suicidó durante la madrugada del martes colgándose con los cordones de sus zapatos al encontrarse aparentemente de manera solitaria en una conocida como celda de aislamiento.
Lamentablemente una vez más la muerte de una persona en el CIE nos muestra una realidad de vulneración de derechos en nuestra ciudad. Y por ello, una vez más desde SOS Racisme exigimos el cierre de este tipo de centros.
Ante la opacidad con la que funciona el CIE de la Zona Franca, los antecedentes de violencia, malos tratos y muerte que han denunciado personas ahí privadas de la libertad, así como por las dificultades que enfrentamos tanto para el acceso a ese lugar, como para desarrollar nuestras labores de defensa de los derechos humanos, desde SOS Racisme exigimos a las autoridades competentes del Estado español que lleven a cabo una investigación suficientemente profunda y efectiva de los hechos ocurridos en el CIE de la Zona Franca. Al menos en los términos en los que el Tribunal Europeo de Derechos Humanos (caso San Argimiro Isasa c. España) les señaló que debían observar en casos donde las personas se encuentran bajo la custodia directa de la policía o de otros servicios comparables del Estado.
La nacionalidad, condición migratoria o los antecedentes penales con los que supuestamente contaba la persona que murió en el CIE de Zona Franca no deben ser obstáculo, ni justificación alguna para dejar de investigar de manera efectiva y profunda los hechos allí ocurridos, como tampoco deben utilizarse para criminalizar a las personas que se encuentran ahí privadas de libertad.
Denunciamos por enésima vez las precarias condiciones en las que sobreviven las personas retenidas en los CIES. Ni siquiera existen las garantías ni los derechos de los centros penitenciarios, a pesar de que las personas están privadas de libertad no por un delito sino por una falta administrativa. Tampoco existe aún un Reglamento que regule su funcionamiento. SOS Racisme llevamos años denunciando estas irregularidades y este menosprecio a los derechos humanos sin que haya habido consecuencia alguna para las personas responsables, hasta ahora.
- Desde SOS Racisme estaremos atentos al desarrollo de esas investigaciones.
- Desde SOS Racisme exigimos una vez más que se nos permita desarrollar nuestras actividades de defensa de los derechos humanos al interior del CIE de la Zona Franca.
- Desde SOS Racisme insistimos otra vez en la necesidad de poner fin a los CIEs y las constantes violaciones de derechos humanos que éstos representan con su sola existencia.